Afbeelding
Foto: Thamar fotografie.

Humor met een boodschap: Loop je geluk niet voorbij!

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Marcel Kalter)

Wat mij in de huidige maatschappij opvalt, is de druk waaronder veel mensen gebukt lijken te gaan. En dan heb ik het met name over de jongere generatie. Ze moeten ook zo veel. Goed hun best doen op school, wat tijd steken in een baantje om wat geld te verdienen, meedoen op de social media en daarnaast een beetje sporten. De vrije tijd, die je als student nog hebt, wordt na het afstuderen ingeruild voor een 40-urige werkweek. De dagen, weekenden, weken en maanden vliegen dan voorbij. De meeste jongeren zijn niet bij machte van de sneltrein een stoptrein te maken om hun leven af en toe met een helikopterview te bekijken. Is dit eigenlijk wel wat ik wil?

Als je jong bent, vlieg je alles met een ongekende scherpte aan. Je bent nog niet getekend door het leven en moet voor je gevoel de basis leggen voor een mooie toekomst. Bijna niets is te gek om op jouw vakgebied succesvol te worden. Daarnaast moet je met je vrienden en vriendinnen chillen, een paar uur sporten en alles bijhouden op Facebook en Instagram. Want stel je eens voor dat je een super belangrijk bericht mist… Op zich niet zo gek dat vijfenzeventig procent van de jongeren tussen twintig en dertig jaar last heeft van stress en burn-outklachten.

Naarmate de haren grijzer worden, neemt de scherpte af. Je kunt het een beetje vergelijken met een mes. Dat is vlijmscherp als het de winkel net verlaat, maar verliest tijdens het gebruik langzaam z’n scherpte. Vooral als het mes behoorlijk op de proef wordt gesteld, zal het sneller bot worden. Zo is het ook met mensen. De meeste jongeren blijven in hun jeugd nog wel gevrijwaard van grote ellende, maar tijdens het ouder worden ontkom je er niet aan. Om je heen gebeuren dingen, die zullen aanvoelen als een messteek. Een ‘bloedend hart’ kun je misschien stelpen, maar het litteken zal nooit verdwijnen. En al die littekens zorgen ervoor dat het relativerend vermogen wordt aangewakkerd.

Het is zo herkenbaar. Ik ken iemand waarvoor ik veel bewondering heb. Van jongs af aan. Ik ken hem al ruim vijfentwintig jaar. Een wijze man. Gedreven in alles met een uitgesproken mening. Hij wist het vaak beter dan de ander. Het was een uitdaging om hem tijdens een discussie de baas te zijn. Hij had een ongekende prestatiedrang en wilde alles altijd goed doen. Een perfectionist in hart en nieren. Door de manier waarop hij in het leven stond, was hij niet altijd geliefd. Maar wat was dit een lieve man, die dit in de ogen van veel anderen heel goed wist te verbergen.

De afgelopen tien jaren is hij milder geworden. Gepokt en gemazeld door het leven. Het hoeft allemaal niet meer zo nodig. Bij hem heeft het ‘presteren’ daadwerkelijk plaatsgemaakt voor ‘genieten’. Ik kom hem nog regelmatig tegen op het voetbalveld. En ik ben nog steeds dol op hem. Misschien wel meer dan ooit. Hij is nog steeds dezelfde lieve man, maar zonder de scherpe randjes van weleer. Maar nog steeds behulpzaam, gastvrij en doorspekt met heerlijke humor.

Nog een week en dan is het alweer 2018. Ik wil alle jongeren één ding meegeven. Loop je geluk het komende jaar niet voorbij! Eigenlijk moet je niets, maar je mag heel veel. Carrière maken is leuk, maar niet ten koste van alles. Als je in de toekomst definitief de ogen sluit, zullen ze onthouden ‘wie’ je was en niet wat je allemaal hebt bereikt. Probeer stress en burn-outverschijnselen vooral te voorkomen. Als je dreigt vast te lopen, vraag dan of je een cursus timemanagement mag volgen. Om de perfecte balans te vinden tussen werken en vrije tijd. En gewoon doen. Je bent echt geen sukkel, maar iemand die midden in het leven staat en nog een hele toekomst voor zich heeft. Met een vlijmscherp mes als het zakelijk nodig is en een zakmes voor de picknick in het bos. Ik wens je een geweldig nieuwjaar!