Afbeelding
Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen

Vertel me Gelre: Slokdarmkanker, van diagnose tot behandeling

· leestijd 1 minuut Algemeen

Eind januari is het maag en slokdarmweek. In het kader daarvan houdt Gelre ziekenhuizen op maandag 12 februari 2018 een informatieavond in de reeks ‘Vertel me Gelre’ over slokdarmkanker. In Nederland krijgen ruim 2.300 mensen per jaar slokdarmkanker, van wie driekwart mannen, voornamelijk ouder dan 60 jaar. Het aantal nieuwe gevallen neemt elk jaar toe.
Hoe de diagnose wordt gesteld en de chirurgische behandeling er uit kan zien, komt aan bod tijdens deze informatieavond. Vanaf 19.00 uur is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, duurt tot ongeveer 21.00 en vindt plaats in het Auditorium van Gelre Apeldoorn. Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.gelreziekenhuizen.nl/vertelmegelre.

Behandelmogelijkheden bij slokdarmkanker
Maag-darm-leverarts Joost Scherpenisse zal eerst vertellen wat slokdarmkanker is. Vervolgens gaat hij in op preventie en verschillende nieuwe behandelmogelijkheden van voorstadia van slokdarmkanker. Chirurg Edwin van der Zaag is gespecialiseerd in (kijk)operaties voor slokdarm- , maag- en darmkanker en zal dieper ingaan op de minimaal invasieve chirurgische behandeling van slokdarmkanker. Ook vertelt hij over de samenwerking met Isala Zwolle binnen het Regionaal Oncologische Netwerk en hoe dit vanwege specialisatie tot betere resultaten leidt. Daarbij worden alle patiënten met maag- en slokdarmkanker uit de regio Zwolle/Meppel en Zutphen/Apeldoorn in Apeldoorn geopereerd en alle patiënten uit deze regio’s met alvleesklier-, galweg- en leverkanker in Zwolle. De voor- en nazorg vindt dan in het ‘eigen’ ziekenhuis van de patiënt plaats.
Daarna komt ex-patiënt Stoffer Langenberg aan het woord. Hij vertelt over zijn ervaringen met een goede voorbereiding voor de operatie en welke invloed de ziekte en behandeling heeft op de kwaliteit van leven. Tenslotte vertelt arts-onderzoeker Emma Bruns wat het effect is van het beweeg- en eetprogramma ‘Fit4Surgery’. Dit digitale programma stimuleert oudere patiënten vóór de operatie om met dagelijkse oefeningen en eiwitrijke recepten zo fit mogelijk de operatie in te gaan en zo voorspoedig mogelijk te herstellen.
Aansluitend aan de presentaties is er gelegenheid voor het stellen van vragen aan de sprekers. Vóór 19.30 uur en vanaf 21.00 uur is er tijd om de informatietafel van patiëntenvereniging SPKS te bezoeken (zie ook: www.spks.nl).

Vertel me Gelre
Deze bijeenkomst maakt deel uit van de reeks laagdrempelige bijeenkomsten die Gelre ziekenhuizen organiseert voor belangstellenden. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen.

Aanmelden: www.gelreziekenhuizen.nl/vertelmegelre

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 12 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 28 mrt, 06:57
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57