Afbeelding

Bergen verzet voor boek over eeuw Hervormde Schoolvereniging

· leestijd 4 minuten Algemeen

(door Niek Teune)
IJSSELMUIDEN – Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar uiteindelijk is het einde dan in zicht. Bertil Brink en Jan-Kees Bezemer hopen binnenkort de laatste ruwe kantjes aan ‘Leren aan de rivier’ bij te schaven, een omvangrijk jubileumboek van ruim 600 bladzijden in het kader van het honderdjarig bestaan van de Hervormde Schoolvereniging te IJsselmuiden. Het boek is vanaf maandag 22 januari te bestellen voor 39,95 euro. In diezelfde week wordt er huis aan huis een flyer verspreid in IJsselmuiden en Grafhorst. Na de viering van het eeuwfeest op 8 juni zullen de bestelde exemplaren uitgegeven worden.

De geschiedenis van de Hervormde Schoolvereniging IJsselmuiden begon op de avond van Tweede Kerstdag 1917, wanneer een aantal mannen, allemaal lid van de Hervormde Gemeente IJsselmuiden-Grafhorst, bij elkaar komt in de Leerkamer naast de Dorpskerk. ‘’Daar staan we natuurlijk uitgebreid bij stil’’, vertelt Bertil Brink. ‘’In het jubileumboek wordt verteld over het wel en wee van de vereniging, over de bestuursleden, het personeel, maar vooral over de zes scholen die er in de loop van de tijd zijn gekomen.’’ Het boek zal daarnaast rijkelijk gevuld worden met allerlei beeldmateriaal. ‘’Alle school- en klassenfoto’s die in de afgelopen onderzoeksperiode boven water kwamen uit het tijdvak tot en met de Tweede Wereldoorlog, zijn in dit boek opgenomen’’, zegt Brink met enige trots. ‘’Het wordt een uniek en lijvig kijk- en leesboek, waarin ook regelmatig de geschiedenis van het dorp IJsselmuiden aan de orde komt.’’

Jan-Kees Bezemer en Bertil Brink maakten beiden deel uit van de voormalige werkgroep ‘Kerkgeschiedenis IJsselmuiden’ toen in 2011 een nieuw klimaatbeheersingssysteem in de Eben-Haëzer werd aangelegd. ‘’Omdat er op de grote zolder van de school gewerkt zou worden, moest die opgeruimd worden. Bertil en ik hebben toen besloten om de zolder eens te inspecteren; wie weet wat er allemaal op ons lag te wachten. Het was een enorme puinhoop’’, glimlacht Bezemer. Brink vult aan: ‘’Het was een gouden greep, want de zolder lag vol met herinneringen aan jarenlang onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan oude lesmethoden, materiaal van projectweken, versieringen van lampionnenwagens en zo nog veel meer. Het was een hele opgave, maar wel een groot avontuur. Uiteindelijk hebben we een aantal volgepakte dozen naar De Zaaier gereden, waar Jan-Kees is gaan archiveren.’’ ‘’Op z’n janboerenfluitjes’’, lacht Bezemer.

Dolgelukkig werden de mannen van met name zeven notulenboeken die ze aantroffen. ‘’Ze beslaan de periode tussen 1917 en 1975. Het besef dat de schoolvereniging in 2017 dus honderd jaar zal bestaan, kwam toen echt binnen. De Eben-Haëzer is in 1922 geopend, maar tot onze verrassing was de schoolvereniging dus vijf jaar ouder.’’ Bezemer en Brink namen zich voor om het archief van de Hervormde Schoolvereniging van IJsselmuiden en Grafhorst te ontsluiten en de geschiedenis te gaan beschrijven. Brink richtte zich op het overtypen en uitwerken van de eerste vier delen van de notulenboeken. ‘’Het woord ‘jubileumboek’ viel gaandeweg het proces. We hebben dit idee aangedragen bij het bestuur van de schoolvereniging; zij waren enthousiast. Naarmate het vuurtje rondging, kregen we spullen, verhalen en verdere informatie van mensen binnen. Het gaat om een eeuw, we schetsen een echt tijdsbeeld. Daarom is het ook een waardevol boek voor IJsselmuidenaren die niets met de schoolvereniging hebben.’’

Langzamerhand wordt de omvang van het project duidelijk voor Bezemer en Brink. ‘’Eigenlijk was het teveel voor twee personen’’, lacht Brink. ‘’Daarom hebben we de hulp van een aantal mensen in geroepen tijdens de totstandkoming van het jubileumboek. Ze hebben hun best gedaan om verhalen, foto’s en materialen te verzamelen en te ordenen. Ook heeft één werkgroeplid meegeholpen met schrijven. Daar zijn wij hen erg dankbaar voor. We hebben nu wel duizend illustraties naast de klassenfoto’s.’’ Gerrit ten Berge diende zich aan als corrector en adviseur voor de werkgroep, maar fungeert ook als contactpersoon tussen de werkgroep en het schoolbestuur. ‘’Gerrit heeft er begin 2017 nog een taak bijgekregen, toen duidelijk werd dat het boek ‘Leren aan de rivier’ een al te grote omvang zou krijgen. Hele delen weglaten was natuurlijk geen optie, daarom heeft hij aangeboden om een verkorte versie te maken van ons boek, die ‘In vogelvlucht’ zal gaan heten. Dat hadden we er niet bij kunnen doen. Er zullen dus in april 2018 twee boeken gedrukt gaan worden’’, aldus Brink.

Brink en Bezemer hebben jarenlang belangeloos aan de inhoud van het jubileumboek gewerkt. Voor de vormgeving en het drukken moet echter wel betaald worden. ‘’Subsidie is er echter niet, op de eigen bijdrage van de schoolvereniging na. Daarom hebben we besloten om een sponsoractie in het leven te roepen, zodat het boek voor iedereen betaalbaar blijft’’, zegt Bezemer. Wanneer iemand een bedrag van 150 euro sponsort, dan wordt de naam van de persoon of het bedrijf in kwestie in het boek vermeld. Bovendien krijgt men een gratis jubileumboek ter waarde van 39,95 euro. Iedereen die dit een warm hart toedraagt en die mee wil helpen aan de mogelijkheid om de totstandkoming van dit boek te realiseren of meer informatie wil, mag zich melden bij mij via 038-3315430’’, besluit Brink. Voor meer informatie over het boek of het plaatsen van een bestelling, kun je terecht op www.hoij.nl.

De uitgebreide editie van ‘Leren aan de rivier’ telt ruim zeshonderd pagina’s en is uitsluitend te bestellen in de voorverkoop die loopt tot 31 maart. Het boek kost 39,95 euro. Er is ook een ‘vogelvluchtversie’ waarvoor je 19,95 euro betaalt.

Beide uitgaven zijn zowel per mail (jubileumboek@hoij.nl) als per post te bestellen. Dat laatste kan door een bericht te sturen naar HOIJ, Groenendael 226, 8271 EM in IJsselmuiden. Vermeld dan in elk geval of je ‘Leren aan de rivier – uitgebreide editie’ of ‘Leren aan de rivier – in vogelvlucht’ wilt bestellen. Alsook naam, straat en huisnummer, postcode, woonplaats, telefoonnummer en eventueel een e-mailadres. Verder dien je aan te geven of je het boek zelf ophaalt tijdens de boeklancering of dat je het thuis gestuurd wilt krijgen. Voor versturing buiten IJsselmuiden wordt 4,95 euro aan verzendkosten berekend.