Afbeelding

Taalvrijwilligers in de schoolbanken

· leestijd 1 minuut Cultuur

Afgelopen maandag 29 januari zat het klaslokaal van W&L Opleidingen niet vol met de vaste taalcursisten, maar met een 20-tal enthousiaste taalvrijwilligers uit Kampen. Op initiatief van Welzijn Kampen werd er voor taalvrijwilligers een informatieavond over Inburgering & Analfabeten georganiseerd. Zo slaan Welzijn Kampen, W&L Opleidingen en het Taalpunt de handen ineen.

W&L Opleidingen is een gecertificeerde taalaanbieder op het gebied van de Nederlandse taal, gehuisvest aan het Meeuwenplein in Kampen. Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben ontvangen zijn zelf verantwoordelijk om binnen een paar jaar aan hun inburgeringsplicht te voldoen. Immigranten die zich bij W&L aanmelden, kunnen 4 dagdelen per week terecht voor klassikaal taalles en examentraining. Toch is contact met Nederlanders en oefenen in de alledaagse praktijk onmisbaar om de Nederlandse taal echt eigen te maken.

Om de nieuwkomers op weg te helpen kunnen zij via Welzijn Kampen en het Taalpunt gekoppeld worden aan een taalcoach die 1 x per week afspreekt bij de nieuwkomer thuis of in de bibliotheek. Inmiddels zijn er in Kampen zo’n 200 taalkoppels actief. Samen huiswerk maken, koffie drinken of activiteiten ondernemen zoals boodschappen doen of een museumbezoek bevordert de taalontwikkeling enorm. Hoe meer contacten met Nederlandse mensen, hoe makkelijker de taalverwerving gaat. Bovendien voelen mensen zich door zo’n laagdrempelig en ontspannen contact steeds meer thuis in Kampen.

Nt2 docent en mede-eigenaar van de taalschool Wiete van Leeuwen vertelde over de inhoud van het inburgeringsprogramma, wat alfabetisering is en wat je als taalcoach allemaal kunt doen. Ook werden allerlei vragen beantwoord. Van Leeuwen merkt het in de les duidelijk als haar cursisten een taalcoach hebben. Een compliment en nieuwe drive voor de taalcoaches om door te gaan met hun belangrijke taak, zodat een nieuwkomer zich steeds meer thuis voelt in Nederland.

Is taalcoach worden iets voor u of kent u iemand die taalondersteuning nodig heeft? Meld u aan bij Welzijn Kampen of het Taalpunt via info@welzijnkampen.nl of taalpunt@bibliotheekkampen.nl of kijk op www.wenlopleidingen.nl.