Jonge Kievit
Jonge Kievit Fred Sollie

Cursus bescherming weidevogels

Algemeen

REGIO - Binnen enkele weken bevolken kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto’s de akkers en weilanden. Om deze vogels te behouden, dienen ze goed beschermd te worden. Landschap Overijssel is daarom op zoek naar vrijwilligers die daaraan hun steentje bij willen dragen.

Nieuwe vrijwilligers volgen eerst de basiscursus ‘weidevogelbescherming’. Tijdens deze cursus van twee avonden maken ze kennis met de meest voorkomende weidevogels en het werk als weidevogelbeschermer.

Weidevogels in kaart brengen

Inventariseren is de basis van de bescherming van weidevogels. Met een verrekijker wordt het gedrag van de vogels bekeken. Alleen als het nodig is, worden stokjes bij nesten gezet en kuikens beschermd. Boeren kunnen zo in hun werkzaamheden rekening houden met nesten en kuikens.

Beschikbaar zijn

Na de basiscursus zijn de cursisten in staat zelfstandig of in groepsverband de verschillende soorten vogels van het boerenland te beschermen. De cursisten moeten na de basiscursus van half maart t/m half juni beschikbaar zijn voor het beschermingswerk. De nieuwe vrijwilligers worden in overleg met de bestaande vrijwilligersgroepen ingedeeld.

De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist.

Data en locaties

De tweedelige basiscursus start op woensdagavond 7 maart op Landgoed de Horte in Dalfsen. Op donderdag 15 maart begint deel twee van de cursus op boerderij StadsZicht in Mastenbroek. Aanmelden via kennisrijk.landschapoverijssel.nl.