Afbeelding

Raadspraat Kampen Sociaal: Hanzemuseum voor Kogge

· leestijd 1 minuut Algemeen

“Twee jaren geleden werd het koggeschip van de bodem van de IJssel getakeld. Nadat hij enkele dagen tentoon werd gesteld is deze naar Lelystad gebracht om geconserveerd te worden. Over enkele jaren komt de kogge naar Kampen, de gemeente heeft geld gereserveerd voor een onderkomen waar de kogge dan onder kan staan. Het is goed dat de kogge naar Kampen komt want het is een icoon van onze stad. Het is onze geschiedenis, de eeuwenoude geschiedenis van Kampen in een object waar we trots op mogen zijn. Het vertelt de geschiedenis van het Hanzeverbond. Zo’n icoon verdient een beter onderdak dan een glazen stolp waar dan een bordje bij staat met wat informatie. De kogge krijgt dan te weinig bekijks en zal niet tot zijn recht komen. Dat is domweg te mager. Daarom moet er een nieuw museum komen waarin de kogge, in al zijn glorie pronken kan; een Hanzemuseum. Een museum waar de geschiedenis van de Hanze in steeds weer wisselende, aansprekende exposities verteld kan worden in een beeldbepalend gebouw. Een nieuw museum waar mensen vanuit heel het land of zelfs Europa naar toe zullen komen. Een toeristische trekpleister van formaat. Kampen ligt gunstig, midden in Nederland zodat voor veel landgenoten het goed te bereiken is. Duitsland ligt om de hoek en haar inwoners zijn enthousiast over de Hanze, dat zagen we tijdens de Hanzedagen.

Hanzemuseum op plek melkfabriek

Een nieuw museum moet op een mooie geschikte prominente plek terecht komen. De melkfabrieklocatie, aan de IJsseldijk, zou fantastisch zijn. Een plek aan de IJssel waar menig Kampenaar van vindt dat deze aan een facelift toe is. Ga met de eigenaren van de fabriek om tafel en bied een mooie plek op de Zuiderzeehaven aan.

Met een degelijk plan op zak moet Kampen naar de provincie, rijk en Europa om te lobbyen voor de benodigde financiën. Een nieuw museum geeft een constante toeristenstroom die haar geld uit gaat geven in de stad. Dagjesmensen maar ook mensen die wat langer in Kampen willen verblijven en de stad kiezen als uitvalsbasis om de IJsseldelta te verkennen. Een Hanzemuseum geeft volop werkgelegenheid en andere mogelijkheden voor Kampen, we moeten alleen wat lef durven te tonen, we hebben wat te bieden!”

21 maart zijn er verkiezingen. Uw stem bepaalt het beleid voor de komende vier jaren. Kampen Sociaal wil zich inzetten voor een cultureel en levendig Kampen, mogen wij op uw stem rekenen, dan kunt u op ons rekenen.