Afbeelding

'Stuk van Kampen' kunstproject en Kamper ui miniaturen te bezichtigen tijdens Sail

· leestijd 1 minuut Cultuur

Stuk van Kampen kunstproject en Kamper uien miniaturen te bezichtigen tijdens Sail

Tijdens Sail Kampen is art project ‘Stuk van Kampen’ van kunstenaar Marion van den Berg met nieuwe (en oude) realistisch geschilderde miniaturen van Kampen te bezichtigen in de etalage in de Geerstraat op nr.28 bij nieuwe bewoonster Anga mode.

Een ‘Stuk van Kampen’ kan bekeken maar ook gekocht worden en daarmee is een koper in zekere zin eigenaar van een stukje Kampen.

Zo hebben eigenaren van een miniatuur altijd hun favoriete stukje Kampen in huis.

Een favoriet ‘Stuk van Kampen’ kan natuurlijk ook worden gedeeld of weggegeven bij wijze van cadeau of als promotie voor Kampen.

Een van de bekendste stukken van Kampen zijn de Kamper uien schilderijtjes.

Het originele Kamper uien kistje op dit miniatuur is nog te vinden in het Stedelijk museum Kampen. Om echte Kamper uien en ‘Stukken van Kampen’ van neppers te onderscheiden heeft ieder stuk een ondertekend ‘Stuk van Kampen’ certificaat. Het certificaat is ondertekend door burgemeester Koelewijn, de directeur van het Wallage archief Herman Harder, brugredacteur Nick de Vries en Archivaris en historicus Theo van Mierlo. De onlangs met een zilveren legpenning van de stad Kampen onderscheiden amateur historicus Kees Schilder heeft het certificaat voorzien van 3 originele stadszegels. De vier ondertekenaars vertellen waarom zij het project steunden met hun ondertekening in een YouTube ‘Stuk van Kampen’ filmpje.

De stukken zijn zeer herkenbare stukjes stad voor mensen in Kampen maar ook zeker snel te herkennen door bezoekers van onze stad.

Er staat een vindplaats bij op de verpakking van ieder ‘Stuk’ dus met een kaart of navigatie in de hand kun je de plaats of het voorwerp op het miniatuur bijna allemaal terugvinden. Bijna.. want er verandert natuurlijk ook nog wel eens iets in het straatbeeld van Kampen.

Het art project was voor het eerst te zien tijdens Weg van Kunst in 2012 (de ‘Stukken van Kampen’ waren vooral zoete broodjes tijdens de kunstroute) en is sinds die tijd blijven voortbestaan en wordt nog altijd regelmatig aangevuld met nieuwe stukken.

‘Kampers erfgoed blijft mij altijd inspireren’. zegt kunstenaar Marion van den Berg die wekelijks op maandag een foto plaatst op haar Facebook van een nieuw ‘Stuk van Kampen’ onder de naam the Creative Continuüm. Ieder nieuw miniatuur plaatst zij op haar website. Meer info over de miniaturen, een filmpje of contactgegevens zijn te vinden op haar website; https://www.marionvandenberg.nl/stuk-van-kampen-3/