Afbeelding

Mysterieuze reiziger met gitaar vindt bestemming op expositie in De Sigaar

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – De reiziger die met zijn gitaar koers zet richting het onbekende is een terugkerend thema in de kunst van Henk Jans. Talrijke keren al tekende en schilderde Henk deze mysterieuze man in telkens weer een andere omgeving. Onder het bij menigeen inmiddels bekende label ‘The Road, The Weed, The Stones’ zijn de werken van de Kampenaar binnenkort te zien in De Sigaar aan de Botermarkt 3.

Het publiek kan zo kennismaken met dit personage waarvan Henk hoopt dat het een iconische figuur wordt. Het is hoe dan ook zijn handelsmerk. Lachend merkt de kunstenaar, schrijver en singer-songwriter op dat sommigen hem al hebben gevraagd wanneer hij er nu eens een keer mee ophoudt. Anderen blijft het daarentegen boeien. Net als Henk zelf.

Vanwaar die fascinatie voor deze figuur? ‘De reiziger op pad’ staat symbool voor de weg die we gaan in het leven, zo blijkt uit het verhaal van Henk. Niemand weet waar dat pad heen gaat en niet alles is wat het lijkt. Zo is het onkruid dat we zien (The Weed) giftig, maar net zo goed mooi en kleurrijk. Het pad voert naar een onbekende horizon en tegelijkertijd biedt het een zekere houvast. Althans in de ogen van de kunstenaar. “Je kunt van het pad afdwalen, maar beter niet te ver. Anders verdwaal je”, aldus Henk.

Zelf heeft de Kampenaar, het pad gebruikend als metafoor, behoefte aan een mate van begrenzing. Dat wil zeggen als die niet door een ander is opgelegd. “Je kunt in het leven van alles. Alles is alleen zo veel. Het overweldigt mij”, licht Henk toe. Om vervolgens een sprongetje te maken naar zijn filosofische inslag. “Ik heb de neiging veel te denken en moet er voor oppassen dat mijn gedachten niet alle kanten opgaan.” Dat denken moet je dan weer niet uitbesteden aan een ander weet Henk. Hij kan weinig met mensen die alles zeker weten in het leven en vanuit die wetenschap hun mening aan jou opdringen. Discussies op het scherp van de snede zijn niet besteed aan Henk. Liever wisselt hij met je van gedachten en de absolute waarheid zal je niet vinden.

Ironisch genoeg vond Henk de vrijheid destijds evenmin op de kunstacademie. Het bleek voor hem geen plek om te aarden. Op de academie werd je, zo herinnert Henk zich, de kant van het abstracte opgeduwd. Hij heeft meer met figuratief werken. Zij het, toegegeven, met aardig wat surrealistische invloeden. Op een van zijn werken bevindt de onderweg zijnde gitarist zich in een landschap waar vruchten groeien groter dan een mens. En het droomlandschap waarin de reiziger in een mistbank lijkt te lopen, heeft evenmin veel vertrouwds. Weer een ander werk is realistischer, maar juist daar ontbreekt de weg. En dan zijn er nog de pentekeningen in Oost-Indische inkt waar de gitarist zelf niet is te bekennen. Want, zo meent Henk, dan zou hij in visueel opzicht een te dominante rol spelen.

De omgeving in het werk van Henk varieert eindeloos. Net als de materialen die Henk gebruikt. The Road, The Weed, The Stones is er zelfs in glas. Kennelijk is er binnen een begrensde wereld van alles mogelijk.

Data

De werken van Henk zijn te koop. In de weekenden van 19 en 20 mei, 26 en 27 mei en 2 en 3 juni worden ze geëxposeerd in De Sigaar aan de Botermarkt.