Afbeelding

Nieuw coalitieprogramma: ‘Langer gesproken over duurzaamheid dan zondagsrust’

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – ChristenUnie, Gemeente Belang Kampen (GBK), CDA en GroenLinks hebben donderdag het nieuwe coalitieprogramma gepresenteerd. De beoogde wethouders Jan Peter van der Sluis, Albert Holtland, Geert Meijering en Irma van der Sloot lichtten het beurtelings toe.

Een van de thema’s waar het nieuwe college sterk op in wil zetten is duurzaamheid, wat je ook kunt opmaken uit de meerduidige titel van het programma: ‘Nieuwe Energie’.

Andere belangrijke thema’s zijn onder meer zorg, wonen, openbare ruimte, het sociale domein en veiligheid. Op een aantal punten is het programma concreet waar op andere plekken meer een ambitie wordt uitgesproken. Zo wordt - als het gaat om duurzaam bouwen - op iedere inbreidings- en uitbreidingslocatie voortaan gasloos aangelegd en komt er vanuit de gemeente een klimaatregisseur. De wens voor een warmtebedrijf met een warmtenet en mogelijke samenwerkingsverbanden moet echter nog worden onderzocht.

Vrij onderwerp

Over het onderwerp duurzaamheid is aanmerkelijk langer gesproken dan de zondagsrust, memoreerde formateur Remmelt de Boer toen dat onderwerp ter sprake kwam. Er komen niet meer koopzondagen dan de bestaande aan grote evenementen gerelateerde. Over openstelling van supermarkten op zondag spreekt het akkoord zich niet uit. Behalve dan dat een dergelijk besluit er kan komen, maar dat dit zorgvuldig moet worden gewogen binnen de coalitie en gemeenteraad. Een vrij onderwerp dus.

Reeve

De bouw van het Reevedorp was lange tijd een hoofdpijndossier. Nu een meerderheid van de raad er mee heeft ingestemd, is het geen verrassing te noemen dat in het akkoord staat dat het bestemmingsplan in de komende jaren wordt ontwikkeld. Dat wil zeggen als het eenmaal onherroepelijk wordt. GroenLinks en GBK waren lange tijd tegenstander maar omdat de kogel al door de kerk is, was dit geen issue meer. De onderhandelingen zijn sowieso erg harmonieus verlopen aldus De Boer. “Er is niet één keer met de deuren geslagen. Dat zegt wel wat.”

Waar de komende raadsperiode wel een knoop over moet worden doorgehakt is de expositie van de IJsselkogge. De gemeente wil slechts beperkt verantwoordelijk zijn voor de financiering van de bouw van een accommodatie, inrichting en exploitatie van het middeleeuwse scheepswrak. De bedoeling is om andere Hanzesteden te laten meebetalen aan de expositie van dit visitekaartje uit de Hanzetijd.

Tal van onderwerpen

Daarnaast zijn er nog tal van andere zaken die opvallen in het akkoord. Een daarvan is dat uitgewezen asielzoekers in nood tijdelijke opvang en ondersteuning van de gemeente krijgen. Op het punt van veiligheid wordt er per wijk een plan opgesteld. Om alcohol- en drugsmisbreuk onder met name jongeren tegen te gaan, wordt er sterk ingezet op handhaving van de leeftijdsgrens. Verder valt in het coalitieprogramma onder meer te lezen dat er niet verder op de inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte mag worden bezuinigd. De achterstand in het onderhoud van bruggen en viaducten moet worden ingelopen. De lobby om de N50 te verbreden wordt verder voortgezet.

(Later meer nieuws uit het coalitieakkoord).