Afbeelding
WD Mustamu

Fokko rockt weer dus stadaarnietzodoeiets

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Z’n grootste ‘hit’ is onmiskenbaar het liedje met de melige tekst ‘Ik wil een kip en een paard en een koe’. De cover van het Fountains of Wayne lied is ruim een kwart miljoen keer beluisterd op Spotify. Populair onder kinderen en op scholen, concludeert Fokko met een grijns. Een schoolmeester die ook eens zijn nieuwste nummer ‘Stadaarnietzodoeiets’ op zet, jaagt wellicht de kinderen de klas uit, of juist juichend de banken op, want Fokko rockt stevig op z’n nieuwste plaat, misschien wel als nooit tevoren.

Op de plaat wordt hij dan ook bijgestaan door enkele muzikanten die wel weten hoe je een gitaar moet laten brullen. Gitarist Emiel van den Berg die in Nou En zorgde voor de compacte en strakke punkrockgitaar verzorgt de baspartijen. Jurro Brouwers bekend van het keiharde gitaarwerk van de Kamper band C of E, neemt de leadgitaar voor z’n rekening. Fokko Mellema vult met zijn springerige gitaarspel de snaren aan en drummer Gelke Boontje, ook actief in de vorige formatie, maakt het geheel af. Het resultaat is een mix die volgens Fokko het best omschreven kan worden als: stevige Nederrock.

En daar was het wat Fokko betreft wel weer eens tijd voor. Hij had er allereerst zelf zin in, nadat hij het, na het stevige Jeremy’s en Want Want, met z’n laatste project Fokko juist wat rustiger aandeed. Hij speelde veelal in akoestische setting vaak intiem in huiskamers. “Spannend en leerzaam”, aldus Fokko. “De liedjes krijgen volledige aandacht. Mensen luisteren echt naar je teksten. Een leuke tijd, maar ik had ook wel weer eens zin om de Gibson SG uit de koffer te halen.” Zegt hij met een grijns, verwijzend naar de in de rock iconische gitaar. Een gitaar die lijkt te smeken om een burenruzie. Die moet hard bespeeld worden.

Wat dat betreft kwam het goed uit, dat hij na twee jaar zonder band in het zuiden van het land (reden: een meisje), nu weer terug is in de regio (een ander meisje). Vanuit Zwolle was het een kort treinreisje naar zijn Kamper muziekmaatjes uit de jaarlijks optredende Jingle Bell Rockband. En al snel doken ze het oefenhok in met het nieuwe materiaal. “Na een paar biertjes en vier nog heel slecht gespeelde liedjes, besloten we dat het goed zat”, aldus Fokko lachend. “We hadden plezier, we kunnen het goed vinden en dat is belangrijk in een band.”

Gezellig dus, en misschien wel net zo belangrijk: Fokko rockt weer. De band rockt hard. Opener ‘Stadaarnietzodoeiets’ lijkt wat dat betreft zowel een muzikaal als tekstueel statement. Vanaf de eerste seconden knalt hij uit de speakers. “Wij hebben deze stijl, stevige Nederrock, niet bewust gepland. Het is wat er uitkomt als wij samen spelen, maar ik denk wel dat de muziek een gat in het huidige muzieklandschap vult. Ik hoop dat veel mensen zoiets hebben van ‘hehe, leuk’! Een ander voordeel is dat we op dit moment een van de weinigen zijn die dit doen. Je bent dus altijd een van de besten, haha.”

Wie benieuwd is naar de band van Mellema kan halverwege juni terecht op het Full Color Festival waar de band haar vierde optreden geeft. Een thuiswedstrijd. Daarna hoopt de band een flink optredens over te houden aan de popronde. “We zijn al geselecteerd. Dat betekent dat je in ieder geval aangeboden wordt aan talloze speelplekken in het land. Dat kan soms veel opleveren.” En daarna? Hoever denkt de band het te schoppen? “Nou laten we maar naar Pinkpop gaan”, zegt Mellema met een theatraal zelfverzekerd gezicht. “Ja, je moet hoog inzetten. Maar serieus, wij blazen dit genre nieuw leven in. Ik hoop echt dat mensen daarop zitten te wachten. En als het aanslaat, kan het snel gaan. Zoiets als Pinkpop zie ik echt nog wel gebeuren. Zeker als ik stuk of wat biertjes op heb.”

De nieuwe singles ‘Stadaarnietzodoeiets’ en ‘In de Sportschool’ zijn te beluisteren op youtube en Spotify. Het optreden op het Full Color Festival vindt plaats op zaterdag 16 juni om 18.00 uur op het hoofdpodium.