Afbeelding
Stichting Stadsherstel Kampen

Meedenken over de Cellespijp

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - In de media heeft Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) meerdere berichten gelezen over de vondst van restanten van een laatmiddeleeuwse stadsmuur en de aanzet van een gewelf van een middeleeuwse brug. Het blijken restanten te zijn van de voormalige Cellespijp. Deze resten zijn ontdekt bij de straatwerkzaamheden van de Eerste Ebbingestraat. De vondsten bevinden zich vlak bij de Cellespoort.

Gezien de plaats waar een en ander is gevonden lijkt het SSK onmogelijk om het in het zicht te bewaren. In dat kader heeeft SSK het college van B&W voorgesteld om de vondsten zo goed mogelijk in kaart te brengen door middel van een archeologisch onderzoek en de vondsten indien mogelijk niet te beschadigen, maar 'in situ' te laten.

SSK vertetl: "Als idee hebben wij het college meegegeven om in het nieuwe straatwerk een aanduiding/vlak of iets dergelijks te maken. Hierdoor kan worden gemarkeerd dat er ondergronds restanten aanwezig zijn van een laatmiddeleeuwse stadsmuur en de aanzet van een gewelf van een middeleeuwse brug. Eén en ander is dan vergelijkbaar met het tracé van de stadsmuur zoals in de bestrating aan de Burgwal is aangegeven. Verder hebben wij het college het idee meegegeven om een bordje op de Cellespoort aan te brengen met een verklarende tekst en een kleine tekening van de situatie zoals die vroeger was. Daarop kan dan tevens uitleg worden gegeven met betrekking tot de aanduiding in het straatwerk."

Wie meer wilt weten over de Cellespijp, wordt verwezen naar naar de link uit de Kamper Almanak van 1929: www.kamperalmanak.nl/downloads/almanak1929/almanak1929_12_historischebijdrage.pdf