Het gebouw van de Raad van State
Het gebouw van de Raad van State

Raad van State wil onderzoek over Reeve

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De Raad van State heeft een onderzoeksopdracht gegeven aan de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening. Dit onderzoeksinstituut moet uitzoeken wat de effecten zijn van de 'doorgaande vaarverbinding Reevediep' en het 'dorp Reeve' op het beschermde natuurgebied Veluwerandmeren en in het bjjzonder voor de beschermde vogelsoorten Roerdomp en Grote Karekiet.

Eind april besloot de Raad van State om Bestemmingsplan Reeve en het plan voor de doorgaande vaarverbinding Reevediep 'gevoegd te behandelen', dat wil zeggen: beide zaken in één of twee in elkaar overlopende zittingen behandelen. Op 21 juni maakte de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de opdracht aan de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) bekend. Hier volgt de letterlijk tekst:

“De Afdeling verzoek u een onderzoek in te stellen naar de beroepsgronden over de (cumulatieve) gevolgen van de onderscheidenlijke besluiten voor beschermde natuurgebieden en soorten, Dit betreft in het bijzonder de beroepsgronden  over de gevolgen van de recreatievaart voor de roerdomp en de grote karekiet. De aan de orde zijnde vragen betreffen onder meer de relevante verstoringsafstand, de gevolgen  van de onderscheidenlijke vormen van verstoring (visueel, auditief e.d.) voor het broed- en foerageergebied en de vraag naar de effectiviteit van de beoogde mitigerende maatregelen in de vorm van afschermende rietlanden. En tenslotte de (cumulatieve) gevolgen van de onderscheidenlijke besluiten voor de stikstofdepositie op de betrokken Natura 2000-gebieden”In lekentaal:  Wat zijn de gevolgen van de recreatievaart, ook die vanuit de jachthaven bij dorp Reeve, voor de beschermde natuur in het Drontermeer. Ook de gevolgen van de stikstofdepositie op het natuurgebied wordt onderzocht. De provincie Overijssel had beweerd dat dit niet nodig was omdat die onder het toelaatbaar minimum zou zitten.Werkgroep Zwartendijk en Natuurvereniging blij met onderzoeksopdrachtDe Werkgroep Zwartendijk en Natuurvereniging IJsseldelta zijn blij met deze onderzoeksopdracht: "Er wordt zorgvuldiger, breder en onpartijdiger onderzoek verricht en de beide bestemmingsplanherzieningen worden in samenhang behandeld. Wij zien uit naar de zitting, die naar verwachting in oktober-november gaat plaatsvinden, nadat het Europese Hof van Justitie zijn oordeel heeft uitgesproken over de vraag of de Nederlandse PAS-wetgeving strijdig is met de Europese Habitatrichtlijn".Voor de werkzaamheden van de StAB, zie www.Stab.nl