Afbeelding
Foto collectie familie Zwart

Jan Zwart herdenking in Bovenkerk

Algemeen

KAMPEN – De woensdagavond orgelconcertserie in de Bovenkerk start op 25 juli met een concert waarin Jan Zwart (1877-1937) wordt herdacht. Organisten zijn Christian Mussche uit Staphorst en Peter Eilander, organist van de Eben-Haëzerkerk in Apeldoorn.

Mussche speelt van Zwart het Wilhelmus, Psalm 84 en Psalm 146. Peter Eilander speelt werken van Mendelssohn, Guilmant en Vierne en besluit het concert met Psalm 72 van Zwart.

Lange tijd is Jan Zwart vooral naar buiten gebracht als orgelpopularisator. Zwart werkte inderdaad enorm aan de populariteit van het orgel, maar wel met zeer brede horizon, waardoor hij zich ook inzette voor eigentijdse componisten. Dat element is dikwijls over het hoofd gezien en is helaas bij leerlingen zoals Feike Asma en bijvoorbeeld zoon Willem Hendrik verloren gegaan: zij speelden niet of nauwelijks werk van bijvoorbeeld Messiaen of Distler, laat staan van hedendaagse orgelcomponisten zoals Jan Welmers, Petr Eben en Jean Langlais. Na zijn dood is er rond de persoon Jan Zwart en zijn muziek een ware 'cultus' ontstaan, een hype die sommigen ietwat overdreven vergelijken met de sektarische Wagnerverering aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt 10 euro.