Afbeelding

Vrijwilligers Jeanet en Tineke verdrijven de eenzaamheid

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Onder het motto ‘Kom erbij!’ organiseert Coalitie Erbij, het nationale samenwerkingsverband rond eenzaamheid, voor het negende achtereenvolgende jaar de Week tegen Eenzaamheid. Dit jaar vindt deze week plaats van 27 september tot en met 6 oktober. Ook in Kampen slaan diverse organisaties de handen ineen. Humanitas trekt hier de kar en presenteert onder meer met zestien andere organisaties op 28 september het Kom Erbij Festival in de Stadskazerne.

Dit jaar is het thema vrijwillige inzet. De samenwerkende organisaties publiceren in aanloop naar het festival ervaringsverhalen van vrijwilligers om inzicht te geven in wat zij allemaal doen om de eenzaamheid te verminderen. Deze week het verhaal van twee vrijwilligers van Myosotis.

Myosotis

Tineke (64) en Jeanet (61) zijn als vrijwilligers betrokken bij de dansvereniging van Myosotis/IJsselheem.
"Dit houdt in dat wij met een aantal vrijwilligers de bewoners van de afdeling halen en naar het restaurant brengen, waar de activiteit gehouden wordt", vertellen ze. "We lopen (dansen) tijdens een optreden met de bewoner in de rolstoel. Vervolgens helpen we in de pauze met het brengen van een drankje en na de activiteit brengen we de bewoners weer naar de verschillende afdelingen terug."

Jeanet en Tineke zijn beide weduwe. "Het verlies van onze echtgenoten heeft ons leven veranderd. Je bent alleen, wilt iets te doen hebben, je kennissenkring uitbreiden, een praatje maken". Kortom: niet alleen helpt hun vrijwilligerswerk om de eenzaamheid van andere mensen te verlichten, maar ook helpt het tegen de eenzaamheid die zijzelf ervoeren. Tineke: "Via vrienden zijn wij in Myosotis begonnen met het vrijwilligerswerk en vanuit dat werk leer je weer heel veel mensen kennen. Zo zijn Jeanet en ik vriendinnen geworden die nu ook met elkaar op vakantie gaan. Hoe leuk is dat?!"

Jeanet: "Wij kunnen het vrijwilligerswerk van harte aanbevelen. Het heeft ons veel gebracht. Ook de lach van een bewoner is een cadeautje. Daar doe je het in eerste instantie voor, maar ook de gezellige groep vrijwilligers doet ons als mens erg goed."

Volgens de beide dames maakt het in principe niet uit waar je werkt, "als je er maar op uit gaat en het voor jezelf gezellig maakt".

Voor meer informatie over de Week tegen Eenzaamheid kijk op www.samentegeneenzaamheid.nl.