Afbeelding

'Vriendengroepen verdrijven het gevoel van eenzaamheid'

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Onder het motto ‘Kom erbij!’ organiseert Coalitie Erbij, hét nationale samenwerkingsverband rond eenzaamheid, voor het negende achtereenvolgende jaar de Week tegen Eenzaamheid. Dit jaar vindt deze week plaats van 27 september tot en met 6 oktober. Ook in Kampen slaan diverse organisaties de handen ineen. Humanitas trekt hier de kar en presenteert onder meer met zestien andere organisaties op 28 september het Kom Erbij Festival in de Stadskazerne.

Dit jaar is het thema vrijwillige inzet. De samenwerkende organisaties publiceren in aanloop naar het festival ervaringsverhalen van vrijwilligers om inzicht te geven in wat zij allemaal doen om de eenzaamheid te verminderen. Deze week het verhaal van een vrijwilliger van Humanitas.

Vriendengroep Humanitas
Tineke Hakkers (54) begon als vrijwilliger bij Humanitas om mensen te helpen met de financiële administratie en met het geven van budgettrainingen. 'Maar sinds kort coördineer ik de vriendengroepen en bezoek ik een maatje via het Tandemproject. Deze vriendengroepen zijn door Humanitas overgenomen van MEE. Tot nu toe gaat het voornamelijk om mensen die vanwege een fysieke of psychische beperking moeite hebben met het leggen van contacten en met het in stand houden van vriendschappen.' Een vriendengroep bestaat uit een groepje van circa vier mensen met dezelfde interesses, die door een begeleider een jaar lang geholpen worden met het ontwikkelen van activiteiten. Na dat jaar gaat de groep zelfstandig verder.

'Goed concept'
'Een kleine groep mensen met dezelfde belangstelling die in elk geval één jaar met elkaar optrekken, vind ik een goed concept voor het helpen oplossen van eenzaamheid. Ik denk dat eenzaamheid bij allerlei mensen voorkomt, dus echt niet alleen bij mensen met een beperking. Op dit moment houden we ons uitsluitend bezig met mensen die bijvoorbeeld vanwege autisme moeite hebben met sociale contacten, maar ik wil me ook graag inzetten om vriendengroepen voor mensen zonder beperking te realiseren.'

Probleem
Eenzaamheid is een veel voorkomend probleem in onze geïndividualiseerde samenleving, zo weet Tineke. 'Je kunt daar heel veel over praten, maar de laatste jaren ben ik het praten wel een beetje voorbij. Bovendien is het meewerken aan een oplossing vaak helemaal niet zo ingewikkeld. Zelf zit ik sinds kort ook in een vriendengroep zonder begeleider. De groep bestaat uit enkele alleengaanden en een paar stelletjes van ongeveer dezelfde leeftijd. Via onze groepsapp worden regelmatig verschillende eenvoudige activiteiten geïnitieerd, zoals even een terrasje pikken in de stad.'

Vrijwilligers gezocht
Humanitas is nog op zoek naar begeleiders van vriendengroepen. Door het begeleiden van een vriendengroep lever je heel praktisch een bijdrage aan het oplossen van eenzaamheid. 'Mensen die zelf wat moeilijker in staat zijn om contacten te leggen – en onderhouden –, worden door jou geholpen. Na een jaar gaan ze zelfstandig verder en kun je eventueel weer een nieuwe groep begeleiden. Humanitas is een professionele organisatie, waar je ook allerlei trainingen kunt volgen en je de benodigde begeleiding krijgt', besluit Tineke.