Afbeelding
Foto: aangeleverd

Plan voor windpark Zalkerbroek N50

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Energiebedrijf Pure Energie uit Enschede heeft een plan voor het realiseren van twee moderne windmolens langs de N50 in de gemeente Kampen. De windmolens zijn beoogd direct in het verlengde van het bestaande windmolenpark Hattemerbroek. Pure Energie informeerde inwoners van het gebied vorige week over dit plan. 

Het bedrijf gaat uit van moderne windmolens: een ashoogte van circa 180 meter en een rotordiameter van circa 200 meter. Daarmee is de tiphoogte circa 280 meter. Nader onderzoek wijst uit hoe groot de windmolens exact worden. “Grotere windmolens wekken meer duurzame elektriciteit op. Als de wieken twee keer zo lang worden, wekt een windmolen vier keer zoveel op. De verwachte opbrengst van twee beoogde windmolens samen is circa 60 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar. Daarmee kan het windpark voorzien in circa 30% van het huidige totale elektriciteitsgebruik in de gemeente Kampen. Het windpark kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan een energieneutrale gemeente”, aldus een woordvoerder van Pure Energie. 

Stand van zaken
Op dit moment heeft Pure Energie een eerste plan voor het windpark. Dit plan past binnen de afspraken die gemeente en provincie onlangs samen maakten. Gemeente en provincie spraken af dat er in het gebied ten zuidwesten van de N50 tot aan het Reevediep ruimte is voor 4 tot 7 moderne windmolens. De plannen daarvoor, dus ook die van anderen, kunnen vanaf september ingediend worden bij de provincie. De verschillenden plannen worden dan met elkaar vergeleken. Vervolgens zullen provincie en gemeente aangeven welke plannen de voorkeur hebben. Wanneer het plan van Pure Energie daar goed doorheen komt, kan de uitwerking daarvan inclusief alle bijbehorende onderzoeken, verder opgepakt worden.

Gedetailleerd plan
Om het windpark te kunnen bouwen, is een omgevingsvergunning nodig. Om deze vergunning te kunnen aanvragen, moet er een gedetailleerd plan zijn. Pure Energie wil hierbij inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven betrekken.  De onderzoeken die hiervoor nodig zijn, geven veel inzicht in wat het betekent voor de omgeving als de windmolens er staan. Ook hoort Pure Energie wat aandachtspunten zijn van de omgeving. Er kan dan worden onderzocht of daar in het plan rekening mee kan worden gehouden. Vaak maakt Pure Energie hierbij gebruik van een Omgevingsraad. Daaraan kunnen inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties meedoen.

Financiële voordelen voor de omgeving
Ook zijn er financiële voordelen voor de omgeving. Er is ruimte voor 50% lokaal eigendom binnen Windpark Zalkerbroek N50, conform de afspraken die hierover in het landelijk Klimaatakkoord gemaakt zijn. Dit doet Pure Energie meestal samen met een lokale energiecoöperatie. Daarnaast komt er een omgevingsfonds. Ook kunnen omwonenden van het windpark tegen een vast laag tarief stroom afnemen. Meer informatie hierover staat op de website: www.windparkzalkerbroekn50.nl.

Op www.windzalkerbroekn50.nl staat meer informatie. Ook kan men zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief over het windpark. De initiatiefnemers zijn verder bereikbaar via info@windparkzalkerbroekn50.nl.