Afbeelding
cell

Restanten stadsmuur gevonden

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN -De gemeente heeft restanten van de oude stadsmuur gevonden aan weerszijden van de Cellebroederspoort in Kampen. Dit blijkt uit specialistisch bodemonderzoek dat onlangs in dit deel van de stadswal achter de 1e en 2e Ebbingestraat is uitgevoerd. Met behulp van elektronische metingen is aan beide zijden van de poort een rechthoekige structuur vastgesteld. Dit moet het restant van de stadsmuur zijn. 

In opdracht van de gemeente Kampen heeft het bedrijf Saricon twee weken geleden metingen gedaan om de oude stadsmuur op te sporen. Nu dit onderzoek heeft aangetoond dat er inderdaad restanten van de stadsmuur aanwezig zijn, zal vervolgonderzoek plaatsvinden door middel van een kleine opgraving. Deze opgraving gaat binnen enkele weken van start. De gemeente hoopt dat de restanten er fraai uitzien, zodat deze permanent getoond kunnen worden als onderdeel van het stadspark.

Wat is er precies gevonden?

Het gaat hier om de stadsmuur die in de periode 1462-1505 moet zijn aangelegd. Deze bouwperiode is bekend, doordat rekeningen voor de bouw van de muur bewaard zijn gebleven. Langdurig is de muur gehandhaafd als defensief werk tot in 1874. Op grond van de Vestingwet uit dat jaar mochten dit soort verouderde militaire systemen opgeruimd worden. Vanaf 1830 was ook begonnen met de inrichting van het stadspark van Kampen. De tuinarchitecten van het park, de heren Jan David Zocher en Louis Paul Zocher hebben in 1863 de twee poorten toegevoegd aan het parkontwerp, waardoor deze bewaard zijn gebleven. Zoals nu blijkt, is ook een belangrijk deel van de stadsmuur uit de middeleeuwen op die manier behouden gebleven.

Het is voor het eerst sinds 1975 dat er restanten van de stadsmuur langs de Ebbingestraten gevonden zijn.In 1975 werden al stadsmuurresten gevonden bij de Kennedylaan. Gezien het beloop van het muurwerk, was toen duidelijk dat het om de stadsmuur ging.