Afbeelding
Onderzoeker Ferry van den Oever verricht bodemonderzoek middels EMI (foto aangeleverd)

Ondergrondse stadsmuur gevonden bij Cellebroederspoort

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Aan weerszijden van de Cellebroederspoort is in opdracht van gemeente Kampen bodemonderzoek gedaan. Uit de metingen worden structuren zichtbaar in de stadswal achter de 1e en 2e Ebbingestraat. Die zijn te herleiden naar delen van de oude stadsmuur. Binnenkort wil de gemeente een kleine opgraving doen. Als er iets fraais tevoorschijn komt, wil burgemeester Koelewijn dat zichtbaar maken voor de stad.

Bodemonderzoek

Specialistisch bodemonderzoek toonde ondergronds aan beide zijden van de Cellebroederspoort rechthoekige structuren aan, welke moeten duiden op de voormalige stadsmuur. Verderop langs de 1e Ebbingestraat werd in de aarden stadswal een grillig 'bodemverstorend' patroon aangetroffen. Dit kan duiden op een afgebroken stadsmuur, bijvoorbeeld om de stenen in de IJssel te gebruiken, mijmerde Bort Koelewijn tijdens de presentatie gisteren. Bij de lichting van de IJsselkogge leek er ook sprake te zijn van 'middeleeuws watermanagement'. Over twee weken wordt het onderzoek officieel gerapporteerd en hoopt de gemeente meer bekend te maken over vervolgonderzoek.

Saricon
Het onderzoek en de resultaten zijn verder niet van invloed op de werkzaamheden of de omgeving van de Ebbingestraten. De zoektocht ter plekke werd uitgevoerd op 19 september jongstleden door ingenieursbureau Saricon. Kamper Nieuws sprak met de onderzoeker, geofysicus Ferry van den Oever, die drie meetmethodes hanteerde. Uit onderzoek via magnetometrie volgde grafieken die een ondergrondse structuur verraden. Zoals ook de EMI-methode, die onderstaand bodemprofiel toonde in de grond naast de Cellebroederspoort. Lees meer over de meetmethodes, het (vervolg)onderzoek en de vroegere Kamper stadsmuren op https://KamperNieuws.nl/stadsmuur-ebbingestraat-ontdekt/.

Uit één van de drie gebruikte meetmethodes volgt dit EMI-profiel