KORFBALLERS DOS VERSLAAN KOPLOPER

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben dik verdiend gewonnen van koploper Heerenveen. Na een sterke eerste helft leidde DOS met 9-3. Ondanks een tussenspurtje van Heerenveen kwam de winst geen moment in gevaar. DOS won met 18-13.

DOS startte de wedstrijd bijzonder scherp. Blijkbaar wilde de ploeg van Herman Egberts de kater van vorige week, een onnodige nederlaag bij ASVD, van zich af spelen. Voordat Heerenveen wist dat de wedstrijd was begonnen stond DOS onder leiding van de in de eerste helft ongrijpbare Iris van Bruggen (foto) na vijf minuten al op 4-0. Pas nadat Matthijs Bastiaan van afstand en de in de basis debuterende Danique van Zaltbommel via een geforceerde strafworp de stand naar 6-0 hadden getild, scoorde Heerenveen voor het eerst. De Friese kampioenskandidaat speelde flegmatiek en soms zelfs wat inspiratieloos. Toch had DOS ook het geluk dat Heerenveen in die eerste helft vier keer pech had bij vrije schotkansen in de korfzone.

Matthijs Bastiaan: “Dat heeft ook met scherpte te maken van de ploeg. Iedereen van ons speelde een goede wedstijd en we durfden overal op het veld de duels aan te gaan. Wij waren erg gebrand om deze wedstrijd te winnen en dan ben je ook scherper in de afronding. Dat zij die kansen missen, komt ook doordat wij de wedstrijd in handen hadden. Dat speelt altijd mee in je concentratie.”

Om en om scorende werd de rust bereikt bij een 9-3 voorsprong voor de thuisploeg. Die zes doelpunten voorsprong was een luxe, die in de tweede helft maar kort duurde. Heerenveen, met een paar ex-korfballeague spelers in de ploeg, gooide de gashendel vol open en bracht de spanning in de wedstrijd binnen drie minuten terug. Drie treffers op rij brachten de stand op 9-6 en zouden de thuisploeg angst moeten inboezemen. Maar dat gebeurde totaal niet. DOS bleef haar eigen spel spelen: dan weer rustig opbouwen en dan weer met hoog baltempo spelend. De kansen bleven komen. Ook verdedigend bleef de ploeg netjes overeind.

De sterk reboundende Wesley Doorn stopte de opmars van Heerenveen met een slimme vrije bal: 10-6. Daarna werd er continu gewisseld met een voorsprong van vier doelpunten voor DOS. Iedere Friese treffer werd binnen twee minuten beantwoord door een Kamper doelpunt, waarbij vooral Bastiaan en Daniël Lewerissa met afstandschoten de korf wisten te vinden.

Aan Friese zijde probeerde Sjors Key zijn ploeg op sleeptouw te nemen. Hij nam de helft van de Friese doelpunten in de tweede helft voor zijn rekening, maar toen André Beens hem ging verdedigen, was het gebeurd met zijn dadendrang.

Zeven minuten voor tijd scoorde Esther Hamberg van afstand haar derde treffer, 16-12, en daarmee was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. DOS ging vertragen en koos voor wat langere aanvallen. Heerenveen kwam niet meer in de buurt en verloor zo voor de tweede keer in een week tijd in Kampen. Vorige week pakte Wit-Blauw de Friezen in, dit keer was DOS met 18-13 duidelijk de betere. Volgende week treffen beide Kamper teams elkaar.

Doelpunten DOS: Iris van Bruggen, Matthijs Bastiaan en Daniël Lewerissa 4x, Esther Hamberg 3x, Wesley Doorn, André Beens en Danique van Zaltbommel 1x

Eerste plekken Vrijmarkt IJsselmuiden al gereserveerd Algemeen 24 minuten geleden
Het Qu&Du (dok) concert in de Burgwal (3 foto's) 3 foto's instagram 37 minuten geleden
COA vraagt vergunning aan voor opvang 'Kamper' ontheemden aan Hilbert van Dijkstraat Algemeen 4 uur geleden