Afbeelding

Verdachte: ik had maar een half biertje op

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Zijn invalidenvoertuig botste in juni vorig jaar op de Europa-allee in Kampen tegen een elektrische rolstoel op. Bij het ongeval raakte een vrouw zwaargewond. Dinsdag hoorde de veroorzaker van het ongeval een werkstraf en een rijontzegging tegen zich eisen.

Daar lag het slachtoffer, buiten bewustzijn, op straat in een plas bloed. “Ik ben zo verschrikkelijk geschrokken”, zei de 55-jarige Johan B. uit Kampen hierover tegen de rechters. B. was op weg naar het tankstation aan de Europa-allee toen hij tegen het andere invalidenvoertuig aan botste. Het was zo warm die eerste junidag vorig jaar, weet B. nog. Hij had een half blikje bier op voordat hij wegreed. Bij de politie had hij het echter over een halve liter bier. “Nee, een half blikje. De rest heb ik zo hup weggegooid'', zei hij, terwijl hij nadeed hoe hij het blikje kantelde om de inhoud leeg te gieten. Toch bleek uit de test dat hij behoorlijk gedronken had. Doordat zijn leverfunctie deels is uitgevallen, kloppen de bloedwaardes in het alcoholonderzoek niet, beweerde B. “Maar dat betekent dan toch dat alcohol bij u een steviger effect heeft? Dat u veel minder dan anderen kan drinken?'' vroeg een van de rechters. "Waarom dronk u geen water die dag?'' vroeg de officier van justitie aan B. “Water, nee, dat houdt mijn maag niet binnen”, reageerde de verdachte. Hij staat bekend als een problematisch drinker. Het heeft hem al eerder veroordelingen voor rijden onder invloed opgeleverd.

De vrouw in de elektrische rolstoel raakte zwaargewond. Haar revalidatie, na onder meer een gebroken wervel, duurde zeven maanden. Ze kampt bovendien nog altijd met concentratieproblemen omdat ze bij het ongeval een forse hersenschudding opliep. Het Openbaar Ministerie rekent de man het ongeval zwaar aan. Niet alleen was hij onder invloed, ook had hij amper zicht door de voorruit van zijn Canta. Bovendien is hij al meerdere keren veroordeeld voor rijden onder invloed. De officier vroeg om een werkstraf van 160 uur en een rijontzegging van een halfjaar. Advocaat Vincent Wolting benadrukte dat een dergelijke werkstraf voor B. vele malen zwaarder is dan voor andere mensen vanwege ernstige gezondheidsklachten. Een rijontzegging is wellicht nog erger. “Dan is mijn cliënt aan huis gekluisterd.”

Vonnis op 13 november.