Afbeelding

Pleegzorg betekent voor ons: een veilige plek waar kinderen tot rust kunnen komen

· leestijd 2 minuten Algemeen

REGIO - Henrich (39) en Marleen (37) Kragt uit IJsselmuiden boden als pleegouders al een fijne (tijdelijke) plek aan meer dan tien kinderen. Hun pleegzorgavontuur begon negen jaar geleden met een vakantieplaatsing. “Het was in de zomer en we zijn op een warme dag nog naar Madurodam geweest”, herinnert Henrich zich.

Andere plaatsingen volgden. Zowel crisisopvang, vaak voor een half jaar, als een aantal langdurige plaatsingen. Meestal van tieners en voornamelijk meiden. ?We hebben zelf drie dochters van nu 12, 11 en 8 jaar dus dat sluit goed aan. Al hadden we laatst een jongen in huis en dat ging ook prima.” vertelt Henrich.

Tieners

Dat de meeste pleegkinderen wat ouder zijn is geen toeval. “Vanuit de kerk organiseerden we al veel activiteiten voor tieners. Deze doelgroep spreekt ons aan. Het voordeel is dat ze al een stuk ouder zijn dan onze eigen kinderen. Die ondervinden hierdoor geen ‘hinder’ van leeftijdsgenootjes. Al is zo’n andere leeftijdsfase soms ook wel schakelen”, zegt Henrich. “Toen ik de eerste keer met onze toen veertienjarige pleegdochter Marjan ging fietsen, maande ik haar bij het naderen van een druk kruispunt naast me te komen fietsen en riep haar toe dat ze moest oppassen. Daar konden we beide vervolgens hard om lachen.” Marjan studeert inmiddels elders in het land en komt nog regelmatig ‘thuis’. Vanaf juli is de wettelijke leeftijdsgrens voor pleegzorg verhoogd van 18 naar 21 jaar. Een goede zaak vindt Henrich. “Ook na hun 18e hebben kinderen nog begeleiding nodig, al is het meer in een coachende rol. Bijvoorbeeld bij de vervolgstap na de middelbare school. Zelf hebben we Marjan daarom na haar 18e nog twee jaar vrijwillig in huis gehad.”

De boel resetten

Sinds vier jaar heeft ook de zestienjarige Romy een veilig thuis bij Henrich en Marleen. Want dat betekent pleegzorg voor hen; een veilige plek waar kinderen tot rust kunnen komen. Ook al is dat tijdelijk, want naast langdurige opvang heeft de familie ook nog plek voor crisisplaatsingen. “Even de boel resetten en vanuit daar weer verder kijken. Dat vinden we mooi om te doen. Bij de meeste kinderen die wij hebben opgevangen liep het thuis niet goed en hadden ouders rust nodig. Vaak konden ze na een aantal maanden weer terug naar huis. Ondanks dat ze maar kort bij ons zijn, geven we de kinderen altijd wat mee. We zien dat kinderen zich snel op hun gemak voelen bij ons, zich thuis voelen.”

Met z’n allen

Niet alleen de ondersteuning en het sparren met de pleegzorgbegeleider is belangrijk zegt Henrich. Als je aan pleegzorg begint moet ook je omgeving er achter staan, want af en toe zul je een beroep op hen doen. Het is mooi om te zien dat mensen om ons heen dat snappen. Onze eigen kinderen weten eigenlijk niet beter dan dat er pleegkinderen in huis zijn. Ze beseffen dat het vaak voor tijdelijk is. Het afscheid doen we voor hen daarom altijd op dezelfde manier. En als er een nieuwe plaatsing wordt voorgesteld door Trias bespreken we dat met de kinderen. We betrekken ze in de besluitvorming en vragen hen ‘Kunnen we dit met z’n allen?“

Pleeggezinnen in Kampen hard nodig

Dinsdag 6 november is er een informatieavond over pleegzorg in het stadhuis van Kampen. Henrich hoopt dat hier veel mensen naar toe gaan en pleegzorg zullen overwegen. “Dat is noodzakelijk als ik zie hoe vaak wij gebeld worden. Vaak gaat het om kinderen uit (de buurt van) Kampen. Voor hen zijn pleegzorgplekken in hun eigen vertrouwde omgeving belangrijk zodat ze op hun eigen school kunnen blijven en geen afscheid hoeven te nemen van vrienden. Mensen zeggen wel eens dat ze het heel knap vinden wat we doen. Ik denk dan: jij kunt het zelf ook. Als je jezelf blijft en je goed voorbereid. Neem de stap. Het proberen is beter dan helemaal niks te doen.“

Aanmelden voor de vrijblijvende informatieavond op dinsdag 6 november kan op www.trias-groep.nl/mag-ik-bij-jou/.

Aanvang 19.30 uur, locatie Burgemeester Berghuisplein 1 in Kampen.