Afbeelding

Kamper predikanten overhandigen gezalfde rots tijdens indrukwekkend kerkasiel

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN/DEN HAAG – De Kamper predikanten, die eerder vertelden over hun drijfveer om voor te gaan tijdens het Haagse kerkasiel, hebben hun bezoek aan de Bethelkerk in Den Haag als ”indrukwekkend” ervaren. Twee zondagen achtereen togen twee voorgangers uit Kampen naar Den Haag om de estafettedienst gaande te houden waarmee een uitgeprocedeerd Armeens gezin voor uitzetting wordt behoed.

Jager en Jansen
Het kerkasiel is deze week zijn vijfde week ingegaan. Met de voortdurende kerkdienst wordt voorkomen dat een Armeense familie binnen de muren van het buurt- en kerkhuis kan worden opgepakt. Van het vijf leden tellende gezin zijn de kinderen geworteld in Nederland en daarom wordt er gepleit voor een (ruimhartiger) kinderpardon.

Uit het hele land komen voorgangers uit allerlei kerken en organisaties naar het Haagse buurt- en kerkcentrum. In het derde weekend ging Nieke Jansen, voorganger bij de PKN, voor. Ze was ”onder de indruk van de vieringen”. Talloze vrijwilligers verrichten hand- en spandiensten om de kerkdienst draaiende te houden. ”Er is daar zoveel kracht en hoop, zoveel warmte en steun,” aldus Jansen, ”maar tegelijk zag ik bij de familie angst en onzekerheid.” Nu ze met de familie gesproken heeft, voelt ze nog dieper: ”Kom toch door met een eerlijk kinderpardon en geef deze mensen hier een toekomst.”

Op die woorden sluit dominee Jager zich aan. De voorganger bij protestantse wijkgemeente Open Hof had ingetekend om drie uur voor te gaan en heeft daarin het complete (deuterocanonieke) Bijbelverhaal van Esther gelezen (tien hoofdstukken). ”Een verhaal over een moedige jonge vrouw die vanuit haar geloof opkomt voor gerechtigheid en daartoe met gevaar voor eigen leven in durft te gaan tegen de wettelijke macht,” aldus Jager. Voor hem was het ”een onvergetelijke en hartverwarmende ervaring” en retorisch vraagt hij of ”dit niet is hoe kerk hoort te zijn. Komen we Christus niet juist tegen in het gezicht van de vluchteling?”

Voorgangers ds. Jager en drs. Jansen in de Bethelkerk (eigen foto)

Kanis en Boersma
De week erop ging in de vroege zondagochtend Jeroen Kanis voor. De voorganger bij internationale kerk SOZO Mission had ”zijn Pakistaanse broeders Saleem en Anjum” meegenomen. Zij overhandigden een met olijfolie gezalfde rotssteen aan dochter Hayarpi. Kanis verwees naar het Bijbelboek Genesis 28 waarin de steen symbool staat voor de beloften van God, zoals Jakob ontving op de vlucht voor zijn broer Esau. Het trof Kanis dat Jakob ook vluchteling was maar ”desondanks prachtige beloften van God kreeg.” Hij merkte op dat ”wij Gods plannen niet kennen maar we bidden dat het gezin Tamrazyan Zijn nabijheid en beloften ook mag ervaren in Bethel.”

Die vierde zondag dat het kerkasiel voortging, ging ’s avonds Jaap Boersma voor. De voorganger bij Tear was naar Den Haag afgereisd samen met zijn vrouw Gea Overweg en met Wouke Boers, hun rechterhand bij de eetgroep die ze leiden in IJsselmuiden. In het uur dat Boersma voorging las hij gedichten voor van Wouke en sprak over de zeven werken van barmhartigheid. Hij wees op een opvallend detail op het eerste schilderij van de Meesters van Alkmaar. Jezus kijkt ons daar aan en lijkt te vragen: ”En.... waar sta jij als het gaat om barmhartigheid?”


Jaap Boersma ging ook voor voor het kerkasiel (eigen foto)

Rutte en Harbers
De koepelorganisatie PKN (Protestantse Kerken in Nederland) steunt de actie. Dominee De Reuver, scriba algemene synode, ging de vierde dag voor. De Rooms-Katholieke Kerk beraadt zich er nog over maar diverse pastors meldden zich ook al in Den Haag. Vanuit politiek Den Haag beginnen de reacties los te komen.

De ChristenUnie moest slikken dat het kinderpardon in het regeerakkoord niet werd verruimd maar weigert de discussie daarmee af te sluiten. Ook D66 toonde zich in de kabinetsformatie voorstander van een verruiming van het kinderpardon. Evenals de VVD wilde het CDA daar niet aan. Bij een oproep van 75 gemeentes, via een motie aan staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid), sloot zich in driekwart daarvan het CDA aan. Daarmee gaan die plaatselijke fracties in tegen het landelijke beleid.

Premier Rutte noemt de huidige afspraken ”nodig voor een streng en rechtvaardig asielbeleid”. Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Noch het laatste woord voor gebeden.


Jeroen Kanis overhandigt een met olijfolie gezalfde rotssteen aan Hayarpi Tamrazyan (eigen foto).

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 2 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 14 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 23 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57