Afbeelding

Verlenging cameratoezicht in de binnenstad

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het zogeheten aanwijzingsbesluit cameratoezicht in de binnenstad van Kampen komt op 1 januari 2019 van rechtswege te vervallen en daarmee ook de grondslag voor het hebben van cameratoezicht. De camera’s in de binnenstad hebben hun nut bewezen. Burgemeester Koelewijn heeft daarom besloten het aanwijzingsbesluit cameratoezicht voor de duur van vijf jaar te verlengen. Ook heeft Koelewijn besloten om cameratoezicht op één locatie uit te breiden.

De burgemeester heeft zich laten adviseren door onder andere het politieteam Kampen. De politie, als hoofdgebruiker, is voorstander van de camera’s. “Bij beginnende incidenten kan snel en daadkrachtig opgetreden worden en daarmee verdere escalatie worden voorkomen. De inzet van het cameratoezicht is van grote meerwaarde, aldus de politie.” De horeca en de inwoners van Kampen konden via een zienswijze hun mening geven over het al dan niet verlengen van het aanwijzingsbesluit. Er zijn uiteindelijk geen zienswijzen ingediend.

Uit de Veiligheidsmonitor 2017 blijkt dat de onveiligheidsgevoelens in Kampen Centrum aanzienlijk gedaald zijn.In 2015 voelde 3 procent zich vaak onveilig en 15 procent soms onveilig. In 2017 zijn deze percentages gezakt naar respectievelijk 1 en 4 procent. Burgemeester Koelewijn: “Deze daling is wellicht aan meerdere factoren toe te schrijven. Cameratoezicht heeft daar zeker aan bijgedragen.”

Naast de al bestaande camera’s wordt er een extra camera geplaatst op de Botermarkt. Deze locatie komt veelvuldig naar boven als zogenoemde ‘blinde vlek’. Er is onvoldoende zicht op wat zich daar afspeelt. Met het plaatsen van een camera wordt dit verholpen.