Afbeelding

Station Kampen Zuid krijgt kunstwerk

Algemeen

KAMPEN - Op het plein voor de centrale ingang van Station Kampen Zuid prijkt eind 2019 het kunstwerk ‘De Onmisbare’. In 2017 heeft de commissie Kunstproject Station Zuid in opdracht van de gemeente Kampen een aantal kunstenaars gevraagd een monumentaal kunstobject te realiseren voor het station.

Het kunstwerk moest een link hebben met het station, waarbij de kunstenaar zich onder andere moest laten inspireren door de thema’s: vervoer, mensen, beweging en verbinding tussen oud en nieuw Kampen.

Na veel wikken en wegen heeft de commissie unaniem de voorkeur gegeven aan het ontwerp ’De Onmisbare’ van Joep van Lieshout uit Rotterdam. Het beeld van Van Lieshout bestaat uit een aantal bolvormen, gebaseerd op de moleculen waaruit de mens is opgebouwd. Het beeld staat voor de verbinding tussen de mens, beweging en voortuitgang, verwijzend naar de bron van ons bestaan. Het materiaal is laminaat glasvezel met een afdeklaag van 50 procent brons/koper/messing, gepatineerd in koperoxidegroen. Het beeld wordt 5 meter hoog. Naar verwachting is het kunstproject in het najaar 2019 klaar. Het kunstwerk kost 135.000 euro en wordt betaald uit de bouwexploitatie van Het Stationskwartier.