Afbeelding

PvdA verbaasd over gebruik omstreden rubbergranulaat

Algemeen

KAMPEN - Wethouder Meijering liet onlangs weten dat het nieuwe kunstgrasveld van IJVV zal worden ingestrooid met rubbergranulaat. Na de ophef over het product, nu twee jaar geleden, stopte de gemeente Kampen met het gebruik van korrels van gemalen autobanden.

In rubbergranulaat zitten onder andere PAK’s, metalen, weekmakers en bisfenol A. Dat zijn gevaarlijke stoffen. Twee jaar geleden legden enkele wetenschappers een relatie tussen kanker bij jonge sporters en het gebruik van rubbergranulaat. Dit was voor het RIVM reden om nader onderzoek te doen. Inmiddels concludeert het RIVM dat de gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat “praktisch verwaarloosbaar” zijn. Reden dus voor de gemeente Kampen om weer over te gaan tot gebruik van het omstreden spul.

De PvdA is er niet van overtuigd dat rubbergranulaat veilig is. De sociaaldemocraten wijzen op een ander onderzoek van het RIVM, uit dit onderzoek blijkt namelijk dat rubbergranulaat schadelijk is voor het milieu. Janita Tabak: “De korrels kunnen in bermen en sloten terecht komen. Het RIVM heeft ontdekt dat bermgronden en sloten bij kunstgrasvelden sterk verontreinigd zijn met zink en minerale olie en in mindere mate met kobalt. Deze stoffen kunnen gevolgen hebben voor organismen in bodem en water.”

De PvdA vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente Kampen alleen kijkt naar de conclusies over de gezondheidsrisico’s en de conclusies over milieuschade gewoon terzijde schuift. In de raadsvergadering van aanstaande donderdag wil de partij hierover opheldering vragen.