Afbeelding
Foto: Herman IJssel.

Ondernemen in Kampen: Goed nieuws / slecht nieuws

· leestijd 1 minuut Algemeen

In de vorige column heb ik beloofd deze keer wat positiefs te schrijven. Het is ook fijn als dat kan en tegenover iets negatiefs staat echt wel altijd iets positiefs. Iedere dag wordt het weer licht en het voorjaar komt eraan. Ik heb van de week de krant erbij gepakt voor inspiratie.

Neem ‘de’ economie. Veel mensen kakelen andere mensen weer na en: het gaat weer zo geweldig goed met ‘de’ economie, maar vergis je niet: sinds ‘de’ economie bestaat is er altijd conjunctuur en er zijn intussen serieuze partijen die weer ernstig rekening houden met een nieuwe bubbel in ‘de’ economie. Nieuwe faillissementen zullen komen. Dat heeft dan waarschijnlijk weer net iets andere oorzaken dan de vorige keer, maar volgens mij is de rode draad toch eigenlijk altijd: het steeds maar méér willen hebben.

Banken blijven nog steeds werknemers ontslaan om meer bruto winstmarge over te houden. Vastgoedondernemers willen meer geld lenen dan banken uit willen lenen. De vakbonden eisen weer meer loon, omdat ‘iedereen’ meer inkomen heeft. Geloof je het zelf? Zo houden we met elkaar een systeem in stand, totdat het weer eens een keer goed mis gaat.

Dus ja, het gaat weer beter, maar neen, dat blijft niet zo.

Neem de praat over het klimaat. Al sinds een jaar of veertig is daar serieuze aandacht voor, maar nu weet zogenaamd iedereen het opeens: we moeten CO2 verminderen. Nu gaat de politiek ermee aan de haal. Iedereen moest opeens aan de elektrische auto. Maar als wordt aangetoond dat elektrisch rijden pas na megaveel km uit kan; politiek is stil, want komt niet goed uit. het uitputten van de ene grondstof wordt ingewisseld voor de andere.

In de krant lees ik dat de Haagse politiek domineert bij de statenverkiezingen. Hoe is het mogelijk? Waar bemoeit Den Haag zich mee. Den Haag heeft bepaalde taken decentraal gemaakt. Laat het dan daar. Ik blijf bij mijn idee dat provincies en gemeenten samen moeten opgaan in een twintigtal regio’s, waaronder natuurlijk Regio Zwolle. Dan was de infrastructuur rond Kampen al lang verbeterd en ben ik ervan overtuigd dat anders aangevlogen zou zijn het project Scholtenserf bij ’s-Heerenbroek, om maar een voorbeeld te noemen.

In de regionale krant lees ik ook mooie lokale berichten, zoals dat het parkmanagement op RW50 zelf het groenonderhoud van de gemeente gaat overnemen. Als Industriële Club zijn we ook bezig met het optuigen van camerabeveiliging op Haatland. Ik ben benieuwd of we daar de handen voor op elkaar krijgen. Ik ben positief over de mogelijkheden.

Zo sluit ik graag positief af. Het wordt voorjaar.

Hans Both
advocaat te Kampen, tevens voorzitter IC