Afbeelding

ChristenUnie de meeste stemmen in Kampen

Algemeen

KAMPEN - In de gemeente Kampen (provincie Overijssel) is de ChristenUnie de grootste partij geworden. De ChristenUnie kreeg iets meer stemmen dan tijdens de vorige verkiezingen: de partij ging van 17,0 naar 18,7 procent van de stemmen.

Als tweede partij eindigde het CDA. De partij kreeg 13,3 procent van de stemmen. Vier jaar geleden kregen zij nog 18,3 procent, dus dat is een aanzienlijke daling. Dit strookt met het landelijke beeld. In de Eerste Kamer gingen zij van 12 naar 9 zetels.

De SGP bleef ondanks een verlies de derde partij met 12,7 procent (dit was bij de vorige verkiezingen 15,1).

Winnaar FvD
De grootste winnaar van de verkiezingen is in Kampen net als landelijk het Forum voor Democratie die, nieuw op de kieslijst, binnenkwam met 12,3 procent van de stemmen. In de Eerste Kamer is de partij de grootste met 13 zetels.

De VVD haalde in Kampen 8,3 procent (was 7,6), GroenLinks 7,9 procent (was 6,1) en de PVV 7,0 procent (was 8,5). De top tien van de grootste partijen wordt aangevuld door de PvdA (5,4%), de SP (4,4%) en D66 (3,7%).

Van de partijen die bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen nog niet meededen, kwam Forum voor Democratie als grootste nieuwkomer binnen. GroenLinks boekte van alle partijen die vier jaar eerder al op het stembiljet stonden verhoudingsgewijs de grootste winst.

De opkomst in de gemeente Kampen kwam uit op 64,9%. Dat is hoger dan bij de vorige verkiezingen (56,3%)