Afbeelding

Boswachter kijkt tevreden naar nieuwe natuur Reevediep

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Sam ten Hove)

KAMPEN - Het gaat goed met de natuur in het Reevediep. Jeroen den Hartog, boswachter van Staatsbosbeheer in de IJsselvallei, IJsselmonding en het Reevediep, ziet de ontwikkeling van het nieuwe gebied zeer positief in.

De boswachter treft grote groepen grutto’s aan. Niet alleen grutto’s hebben het nieuwe natuurgebied al gevonden. Den Hartog zag onder meer tureluurs, kieviten, wulpen en schooleksters. Hij twitterde: ‘Hoe gaaf is dit?! Groep van ruim 100 grutto’s heeft de nieuwe natuur in het Reevediep al gevonden. Hier word je als boswachter wel heel blij van!’

Er is veel te doen geweest over het verlies aan natuur in dit gebied. Er is een eeuwenoud natuurgebied verloren gegaan, maar we krijgen er volgens boswachter Jeroen den Hartog ook bijzonders voor terug: “De hoofdreden van de bypass was om de mensen in Kampen te beschermen tegen hoog water. In eerste instantie denk je dan inderdaad aan wat er verloren gaat.”

“Maar dat is niet zomaar gedaan. Je hebt altijd te maken met ecologische regels. Daarom is er uitgebreid ecologisch onderzoek gedaan en aan de hand daarvan zijn er aanpassingen voor de natuur bedacht. Bij Wilsum werd bijvoorbeeld de grote modderkruiper gevonden. Dat is een beschermde diersoort en daarom zijn de plannen daar aangepast. Er is wat dat betreft altijd een goede samenwerking geweest. Staatsbosbeheer heeft gedurende hele traject meegedacht.”

Den Hartog vindt het mooi om te zien dat het nieuwe gebied zich zo snel heeft ontwikkeld: “Je ziet het gebied voor grondbroeders veranderen van een broedgebied naar een foerageergebied. Er zitten zo veel grote groepen. Ik heb namelijk nog 5 a 6 groepen van ongeveer 100 grutto’s aangetroffen. Dat is dan wel mooi om te zien. Dat zo’n relatief nieuw gebied als zo in trek is bij de steltlopers. Het water fungeert als een soort spiegel en dat trekt ze aan. Ze zitten er al weken. De omstandigheden zijn daar perfect om te rusten en te voeden. Omdat het waterpeil veranderd blijft het wel een onvoorspelbaar gebied en daarom is het dus geen broedplaats voor grondbroeders.”

Het nieuwe gebied is speciaal ingericht om nieuwe doelsoorten aan te trekken. Met name voor twee rietbroeders die het moeilijk hebben in Nederland; de roerdomp en de grote karekiet. “Meer richting Drontenmeer, is een nieuw rietmoeras aangelegd. Er zit nu al een bruine kiekendief en drie roerdompen. Dat zijn de doelsoorten waarom het riet is aangelegd. We hopen ook nog op karekiet, maar daarvoor moet het riet nog sterker zijn.”

De boswachter ziet ook oude bekenden terug: “De velduil zit er nog steeds. Die heeft zich gewoon verplaatst.”

Er komen nog maatregelen in fase twee. Aan de kant van de IJssel is een inlaat gebouwd. Als alle werkzaamheden in fase 2 zijn voltooid (fase 2 bevat nog veel meer werkzaamheden). Zal een deel van de oude IJsseldijk verdwijnen zodat de IJssel in tijden van hoogwater het Reevediep in kan stromen. De verwachting is dat dit eens in de vijf jaar zal gebeuren. Deze maatregel zal echter pas als allerlaatste gebeuren als alle werkzaamheden van fase 2 zijn gerealiseerd.

Inwoners van Kampen en toeristen kunnen vanaf 1 april volop genieten van dit nieuwe natuurgebied, dankzij de aanleg van nieuwe fiets-, wandel- en struinpaden in het noordelijke deel. De feestelijke opening is dan op 22 april. Daar zijn alle eindbeheerders aanwezig. Er zullen leuke activiteiten plaatsvinden en men heeft de mogelijkheid om vragen te stellen.