Afbeelding
BrugMedia

Weggeefschuur zoekt enthousiaste nieuwe voorzitter

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)

IJSSELMUIDEN/KAMPEN – De Weggeefschuur Kampen zoekt een nieuwe voorzitter. Vrijwilligers die zich sterk willen maken voor deze organisatie die (tijdelijk) minder draagkrachtigen helpt aan onder meer kleding zijn eveneens welkom. Reden genoeg dus voor de Weggeefschuur om aan de bel te trekken.

Penningmeester Koopman, secretaris Marian Vinke, vrijwilliger Wim Hamer en algemeen bestuurslid Hendri van Dijk geven graag een interview om mensen te enthousiasmeren. Hun pleidooi is tweeledig. Allereerst is de Weggeefschuur aan de Zandbergstraat 1P in IJsselmuiden helaas heel hard nodig. Met een bestand van achthonderd mensen die er een beroep op doen – de meesten uit de gemeente Kampen – kan je zeggen dat (verborgen) armoede een heel serieus probleem is. Daarnaast is het heel dankbaar werk, aldus Koopman. “Mensen gaan hier weer een beetje stralen als ze met kleding of schoenen weer naar huis gaan.”

Zelfredzaamheid

Niemand wil immers uitstralen dat hij het minder heeft. Tegelijkertijd kan iedereen financieel in de problemen komen. Verlies van baan, gedwongen verkoop van een woning en bijvoorbeeld een scheiding kunnen daar aanleiding toe zijn. Mening cliënt van de Weggeefschuur heeft even een duwtje in de rug nodig op weg naar hernieuwde zelfredzaamheid. Koopman: “We helpen jou ook als je nette kleding nodig hebt voor een sollicitatie en het zelf even niet kunt betalen.”

Een sterk punt van de Weggeefschuur is de laagdrempeligheid weet Van Dijk. “De mensen die hier kleding komen inbrengen en zij die die het komen halen lopen door elkaar heen. Dat maakt dat je hier relatief anoniem kunt rondlopen.” Er is zelfs nog een derde groep, namelijk mensen die een leuk cadeau willen kopen. De Weggeefschuur maakt mooie pakketjes van geschenken. Met de verkoop ervan worden de exploitatiekosten zoals gas, elektra en huur mede betaald. Behalve kleding voor volwassenen en kinderen worden er zaken als beddengoed en speelgoed binnengebracht. Ook die zaken zijn hard nodig.

Wat veel mensen niet weten volgens Vinke is dat de Weggeefschuur tevens is gebaat bij lompen, kleding en textiel dat kapot is. “Daar krijgen we een kiloprijs voor.” Kortom, de Weggeefschuur doet van alles om de boel draaiende te houden. Een nieuwe voorzitter en een vers arsenaal vrijwilligers kunnen daar een bijdrage aan leveren. Evenals gulle gevers en donateurs. Daarnaast hoopt de Weggeefschuur snel duidelijkheid te krijgen over toekomstige huisvesting. Er zijn plannen om de locatie van de Weggeefschuur een nieuwe bestemming te geven. Hamer: “Het zou gaan om nieuwbouwplannen. We zouden hier dan in het najaar van 2020 weg moeten, terwijl dit voor ons juist een heel mooie locatie is. Voor de Voedselbank naast ons, een organisatie die ook hard nodig is, geldt precies hetzelfde.”

De Weggeefschuur zou dus het liefst op haar huidige plek blijven en anders graag snel duidelijkheid krijgen. Van Dijk: “We hopen in elk geval niet dat we naar een industrieterrein moeten. In dat geval zullen inbrengers van spullen minder snel geneigd zijn langs te komen.”

Steunen

Wie de Weggeefschuur wil steunen kan dat op verschillende manieren doen. Je kunt kleding inbrengen tijdens de openingstijden voor cliënten op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur en elke eerste donderdagavond van de maand van 19.30 tot 21.00 uur. Bij wijze van proef is de hele maand juni de Weggeefschuur voor de cliënt ook open op woensdagochtend. Inbrengen kan ook op woensdagochtend van 9.00 tot 11.30 uur en op zaterdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Doneren kan door een bedrag over te maken op bankrekeningnummer NL03RABO 0324 1468 41. Voor meer informatie bel met 06 – 2753 7773 of stuur een mail naar weggeefschuur@hotmail.com.