Afbeelding

Senator Theo Rietkerk pleit voor betere wetgeving voor ondernemers en burgers

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Niek Teune)

KAMPEN/DEN HAAG – Ruim een maand is Theo Rietkerk (CDA) lid van de Eerste Kamer. De in Kampen woonachtige bestuurder blikt in De Brug voor het eerst terug op zijn eerste weken als senator. “Mijn doel is en blijft wetgeving verbeteren voor ondernemers en burgers.”

Theo Rietkerk werd op 11 juni geïnstalleerd als Eerste Kamerlid. “Het was een dag om naar uit te zien. Er mocht één familielid mee; dat werd mijn partner Andrea.” Sindsdien is Rietkerk iedere dinsdag in Den Haag geweest. Tot en met dinsdag 9 juli, de laatste vergaderdag voor het zomerreces.

Zomerrecessen maakte Rietkerk al eerder mee; hij was tussen 1998 en 2003 lid van de Tweede Kamer en was daarna elf jaar gedeputeerde van de provincie Overijssel. Gevraagd naar de verschillen tussen de Eerste en Tweede Kamer zegt hij: “In de Tweede Kamer wordt politiek bedreven aan de hand van moties en amendementen. In de Eerste Kamer ben ik meer bestuurder dan politicus. Ik wil puur kunnen zijn. Met een gepaste houding ga ik uiteindelijk voor de inhoud en de mens. We moeten in een goed tempo naar minder regels en meer ruimte.”

Corrigeren

Tijdens de laatste vergaderdag werd gedebatteerd met staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het wetsvoorstel waarmee verhoging van de inkomensgrens voor kindgebonden budget voor paren gerealiseerd moet worden. In dit debat werd ook aandacht geschonken aan een fout van de Belastingdienst waardoor gezinnen die in aanmerking kwamen voor het kindgebonden budget sinds 2012 geen toelage hadden gekregen. “Wij hebben afgedwongen dat Van Ark voor 1 september met wetgeving komt die de verkeerde uitwerking corrigeert. In de Eerste Kamer corrigeer je iets dat eigenlijk in de Tweede Kamer al opgepakt had moeten worden. Je maakt de kwaliteit van wetgeving beter, maar ook de situatie voor burgers.”

Deeltijdfunctie

Het lidmaatschap van de Eerste Kamer is een deeltijdfunctie; Rietkerk combineert zijn werk als senator met zijn baan als voorzitter van het College van Bestuur van de Landstede Groep. Volgens Rietkerk is dit goed te combineren met de Eerste Kamer. “Op dinsdag moet ik om half 2 altijd aanwezig zijn in Den Haag, omdat er dan gestemd gaat worden. Maar verder is het redelijk flexibel en kan ik op dinsdag ook werk voor de Landstede doen. Als ik apart voor de Landstede naar Den Haag moet, kost mij dat veel reistijd. Nu ik er toch ben, kan ik de tijd voor school efficiënt benutten. Ik kijk door CDA-ogen als Eerste Kamerlid, maar ook met Landstede-ogen. Dat is ideaal.”

Go-Ahead

Rietkerk is ook aangebleven als voorzitter van voetbalclub Go-Ahead Kampen en voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Roelofs Groep. Met zijn werkzaamheden als voorzitter van de Raad van Toezicht van Vereniging Eigen Huis, voorzitter van de Ledenraad van Vereniging Eigen Huis stopt hij wel per 28 oktober. Zijn lidmaatschap van de Raad van Commissarissen van de Economic Board Groningen stopt per 1 september van dit jaar.

Vaste commissies

De afgelopen weken zijn de leden van de vaste commissies van de Eerste Kamer gekozen. Theo Rietkerk is lid geworden van de commissies Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO), Financiën (FIN), Binnenlandse Zaken (BiZa) en Justitie en Veiligheid. (J&V) Hij is ook CDA-woordvoerder voor Natuur en Landschap. In de commissies hebben de Eerste Kamerleden de gelegenheid om vragen te stellen over de onderwerpen. Het afrondende werk gebeurt plenair in bijzijn van een minister of staatssecretaris.

Bomen en bos

Een van de grootste uitdagingen voor Rietkerk vormt de Omgevingswet, die valt onder de commissie IWO. In deze wet worden 26 wetten teruggebracht naar slechts één wet. De deregulering moet begin 2021 van kracht gaan. Het sluit goed aan bij Rietkerks roep om minder regels en meer ruimte.

Rietkerk had als Tweede Kamerlid en als gedeputeerde al te maken met de kwestie. “Het heeft jaren geduurd, maar nu komt de finale in zicht”, zegt hij. “Een burger of ondernemer die nieuwe, fysieke ruimte voor zijn activiteiten nodig heeft, heeft altijd met de Omgevingswet te maken. De functie van de ruimte moet wellicht veranderen. Voor bijvoorbeeld bodem, geluid en milieu zijn er nu allemaal nog aparte wetten. Burgers en ondernemers zien door de bomen het bos niet meer wat regelgeving betreft. De doorlooptijd moet verkort worden. Het moet simpel, snel en stevig.”

Na het zomerreces pakt Rietkerk zijn taken als senator in Den Haag weer op. Hij kijkt uit naar Prinsjesdag, op de derde dinsdag van september. “Dat is een mooie dag, dat hoort erbij.” Daarnaast blijft Rietkerk zich inzetten voor minder regels en meer ruimte. “Inwoners en ondernemers hebben ruimte nodig om verantwoordelijkheid te nemen. Minder regels, meer ruimte; dat is mijn uitdaging voor alle wetten in de Eerste Kamer.”