Vrijheid!
Vrijheid! Foto: Hans van der Woerd

Nederlandse Bachvereniging met Pachelbel en Bach in De Burgwal

· leestijd 1 minuut Cultuur Ingezonden

Tussen Bevrijdingsdag t/m 9 mei speelt de Nederlandse Bachvereniging een programma rond vrijheid en bevrijding. Gastdirigent Lionel Meunier zet daarbij de schijnwerpers op componist Johann Pachelbel, een belangrijke inspiratiebron voor Bach. Meunier: “Ik hoop dat de luisteraar na het concert denkt, wat een pracht”. Zaterdag 6 mei staat De Burgwal in Kampen op de agenda. 

Gefascineerd door de muziek van Johann Pachelbel, een grote inspiratiebron voor Johann Sebastian Bach, stelde de Franse dirigent, blokfluitist en zanger Lionel Meunier een uniek programma samen rond het thema vrijheid en bevrijding. Het idee voor dit programma ontstond tijdens de coronacrisis, een tijd waarin mensen snakten naar vrijheid, bevrijding en geluk. Meunier: “Voor mij draagt de combinatie van werken in dit programma een kalm geluksgevoel in zich”. Zowel Bach als Pachelbel schreven een paascantate met als titel Christ lag in Todesbanden. Beide werken gaan over de triomf en bevrijding van Pasen: de dood wordt overwonnen en de vrijheid hervonden. Muziek vol hoop, die de Nederlandse Bachvereniging juist in deze tijd graag uitvoert. 

De componist Johann Pachelbel (1653 – 1706) is totaal onderschat volgens Lionel Meunier, die zich jarenlang intensief in zijn oeuvre verdiepte. Meunier: ““De eenvoud die Pachelbels muziek uitstraalt vind ik zeer aantrekkelijk. Hij heeft direct impact, je begrijpt onmiddellijk wat hij wil zeggen, zelfs als je de taal van de gezongen tekst niet kent. Pachelbel schreef korte werken, hij hanteerde de kleine vorm, en alles zit erin. Ik hoop dat de luisteraar na het concert denkt, wat een pracht.” 

Over de Nederlandse Bachvereniging 

De Nederlandse Bachvereniging werd in 1921 opgericht voor de uitvoering van Bachs Mattha¨us- Passion in Grote Kerk Naarden. Het gezelschap groeide uit tot een toonaangevend ensemble met een flexibele kern. Met innovatieve programmakeuzes en gedegen onderzoek werpt artistiek leider Shunske Sato (1984) telkens weer nieuw licht op het werk van Bach en zijn tijd- en geestgenoten. De Bachvereniging speelt op authentieke instrumenten, met aandacht voor de omgeving en omstandigheden waaronder de muziek is ontstaan. In 2014 startte het ensemble All of Bach: de online schatkamer van de Bachvereniging, waar muziekliefhebbers kunnen genieten van grootse concertregistraties, intieme huisconcerten en virtuoze solowerken. Alle werken van Bach die de Bachvereniging uitvoert, worden opgenomen in beeld en geluid en via allofbach.com en YouTube gratis toegankelijk gemaakt voor de hele wereld. 

Tickets zijn verkrijgbaar op de site van de Stadsgehoorzaal. Het concert begint om 20:15 uur.

Afbeelding
Gebedsgenezing en demonen uitdrijven ook aan de orde in Kampen, minister krijgt kamervragen over Tom De Wal en aanhang maar kan niet.. Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:34
Wethouder Boddeus ontvangt de felicitaties en een taart van Hilda Helmhout namens de lokale afdeling van de Fietsersbond.
Fietsersbond feliciteert gemeente Kampen Nieuws Ingezonden 23 mei, 15:21
Kloens biddend tijdens een actie in Sao Paulo
Evangelist Jelthe Kloens uit kampen terug uit Brazilie na 'succesvolle missiereis' met honderden bekeerlingen en wonderen Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:16