
Bach op zijn mooist door Nederlandse Bachvereniging
· leestijd 1 minuut Algemeen(door Fred Sollie)
KAMPEN – Tien musici van de Nederlandse Bachvereniging gaven maandag 29 april een concert in de Broederkerk. Op het programma stonden beroemde orkestwerken van Bach. Het talrijke publiek zal zich het concert nog lang heugen: van begin tot eind werd er gemusiceerd op het allerhoogste niveau.
Geopend werd met de Orkestsuite I, een werk dat begint met een feestelijke ouverture, gevolgd door een reeks ritmisch zeer markant gespeelde dansen. Alle instrumenten kwamen aan bod met levendige solo’s voor de beide hoboïsten.
Vervolgd werd met een werk van Johann Georg Pisendel, een Duitse vioolvirtuoos uit de late barok. Prachtig energiek spel van het orkest met fraaie fluitsoli van Marten Root en een stuwende baspartij van Robert Franenberg.
Solisten in het Concert in c klein voor viool en hobo waren artistiek leider en violist Shunske Sato en de uit Australië afkomstige Emma Black. Dit werk is een wonder van contrapuntisch vernuft. De elkaar nabootsende solisten weven in de hoekdelen hun melodielijnen door het begeleidend strijkersweefsel, terwijl ze in het langzame middendeel met mooie lyriek voor rust zorgen. In het virtuoze derde deel kwam Sato hier en daar letterlijk van de grond: de vonken vlogen eraf, zó ongelofelijk meeslepend werd hier gemusiceerd!
Na de pauze was Sato solist in het Vioolconcert in E, BWV 1042. In het middendeel schilderde hij boven de ‘hartslag’ in de baslijn rijk gecoloreerde frasen, afgewisseld met spanningsvolle melancholische momenten. Adembenemend mooi.
Het Andante uit het Concert in e klein van de Franse fluitist en componist Pierre Gabriel Buffardin (1693-1768) was een easy listening intermezzo dat deed denken aan Flötenuhrmusik. Opnieuw prachtig spel van fluitist Marten Root.
Het concert werd besloten met het Vijfde Brandenburgse Concert, waarin het klavecimbel het hoogste woord voert, vooral tijdens de grote solo in het eerste deel. Het werk lijkt al vooruit te lopen op de pianoconcerten van Mozart. Solist was de Spaanse klavecinist Diego Ares. Een uitstekend speler hoewel hij zich in de grote solo rubati veroorloofde die de stuwing in de muziek wat verstoorden. Het deed echter niets af aan de musiceervreugde die niet alleen dit stuk kenmerkte maar het visitekaartje was van het gehele concert: Bach op zijn mooist!