De Kamper koopmansfamilie Van Hengelen centraal in lezing op 20 januari

Cultuur Ingezonden

Onder de titel ‘’De Wolf in Kampen’’ organiseert cultuurZIEN in de wintermaanden drie lezingen over bewoners van Oudestraat 56, waartoe ook de opkamer op Burgwalstraat 6 behoorde. De tweede lezing in de reeks gaat over de koopmansfamilie Van Hengelen.

De familie Van Hengelen kent maar twee generaties in Kampen. Centrale spil binnen de familie was koopman en reder Geert van Hengelen †1527. Zijn dochter Henrica trouwde met Johan de Wolff.

Bij koopmannen draait het om geld. Voordat er banken bestonden leende men dat bij elkaar. 

Geert van Hengelen en andere rijke Kampenaren leenden ook grote bedragen uit aan de stad tijdens de Gelderse Oorlogen (1502-1543, denk aan tv-serie Floris). Net als nu waren het onrustige en onzekere tijden voor de Kampenaren. Dat gold zeker voor de handel. Toch kon Geert van Hengelen zich financieel goed staande houden. Samen met klok- en geschutgieter Geert van Wou schonk hij een kostbaar glas-in-loodraam aan de Bovenkerk.

De lezing vind plaats bij cultuurZIEN aan de Marktsteeg 7. De deelnamekosten zijn € 15, -. Opgeven voor deelname kan via kunst@cultuurzien.nl of bel (038)331 10 24.

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 18 mei, 22:07
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram 18 mei, 21:03
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram 18 mei, 20:47