Afbeelding
Foto: Jan Veldsink

herdenkingsconcert 4 mei in Grote of Andreaskerk Hattem

· leestijd 1 minuut Cultuur Ingezonden

Het Hattemse koor Vocaal Ensemble Cantabile, dit keer onder leiding van Mannes Hofsink, verzorgt op 4 mei het jaarlijkse Dodenherdenkingconcert in de Grote of Andreaskerk. De aanvang is om 20.30 uur, in aansluiting dus op de ceremonie op de ernaast gelegen Markt in Hattem. Mannes Hofsink is cantor-organist, en ook stadsbeiaardier van Meppel. Cantabile zal Eternal Light uitvoeren, een Requiem van de hedendaagse Britse componist Howard Goodall. Harp, orgel, piano en drie solisten zullen het koor begeleiden.

Goodall is een veelzijdige componist. Hij schreef muziek voor musicals en ook de herkenningsmelodie van de TV-serie Mr.Bean. Dit Requiem is bedoeld als een troostrijk muziekstuk, gericht op de huidige omgang met de dood. Het is niet zozeer een mis, opgedragen aan de overledenen, maar een erkenning voor de nabestaanden. Goodall gebruikt de Middeleeuwse teksten, bekend van de Requiems van Mozart, Verdi en Fauré, op een eigen manier. Thema’s als licht, vrede en rust komen aan bod, maar ook somberheid, verdriet en angst. Zo maakte hij een moderne ‘rap’ in het Latijn over de gedeeltelijke vernietiging van de aarde, beschreven in het Bijbelboek Openbaringen van Johannes. Ook combineerde hij in het Dies Irae de Latijnse tekst met het Engelse gedicht ‘In Flanders Fields’, geschreven naar aanleiding van de vele slachtoffers in Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het Vocaal Ensemble Cantabile is een a-capella gemengd koor van 23 enthousiaste zangers. Voor de uitvoering van Eternal Light is het koor tijdelijk uitgebreid met enkele mannelijke gastzangers. De laatste zeven jaar is Cantabile onder leiding van Hans Tijssen, dit halfjaar met sabattical, uitgegroeid tot een bovengemiddeld amateurkoor. Het koor heeft een breed, afwisselend repertoire met de nadruk op klassieke werken. Afgelopen jaar had Cantabile o.a. optredens in Zalk, Münster en een kerstconcert in samenwerking met het Huygens Consort en de Argentijnse tenor Javier Rodríguez.

Iedereen is op zaterdagavond 4 mei van harte welkom, na de Dodenherdenking op de Markt, en de toegang is gratis. De uitvoering duurt ongeveer een uur.