Afbeelding

Waarom je jouw lening zo snel mogelijk moet aflossen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Tegenwoordig is geld lenen de normaalste zaak van de wereld. We nemen een lening voor het kopen van een auto, een hypotheek voor een huis, een abonnement voor een smartphone, et cetera. Op leningen.nl kun je hier nog veel meer informatie over vinden, ook over een lening oversluiten staat hier veel informatie. Om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk betaalt voor jouw lening is het verstandig om deze zo snel mogelijk af te lossen. Hieronder kun je lezen waarom dit het geval is.

Minder rente

Een reden om jouw lening zo snel mogelijk af te lossen is dat je dan minder rente betaalt. Hoe sneller je de lening aflost, hoe minder rente je betaalt. Zo simpel is het nou eenmaal. Dit komt doordat het rentebedrag dat de bank in rekening brengt afhankelijk is van twee factoren. Om te beginnen met het bedrag dat je nog terug moet betalen. Daarnaast heeft ook de rentepercentage invloed op het uiteindelijke rentebedrag. Per dag wordt dit berekend door de bank. Elke dag dat je dus eerder jouw lening aflost zal ervoor zorgen dat de rente minder hoog gaat worden.

Sparen

Natuurlijk is de lagere rente niet de enige reden waarom het aan te raden is om zo snel mogelijk de lening af te lossen. Zo creëer je namelijk ook meer ruimte om te sparen. Dit mag misschien wat vreemd klinken, maar eigenlijk is het best logisch. Want als je jouw lening snel aflost met een hoog maandbedrag dan zul je na het aflossen dit bedrag overhouden aan het einde van de maand aangezien je dit niet meer hoeft uit te geven. Je zou dan ervoor kunnen kiezen om elke maand dit bedrag op een spaarrekening te zetten. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om dit bedrag aan andere dingen uit te geven, het is maar net wat jij prefereert.

Minder risico

Daarnaast zorgt het snelle aflossen er ook voor dat je minder risico loopt op betalingsproblemen. Dit komt doordat als je langer doet over het aflossen het mogelijk is dat jouw maandelijkse budget wijzigt. Wellicht verlies je jouw baan of moet je plotseling een groot bedrag aan iets uitgeven. Dan zou het kunnen dat je niet meer genoeg geld hebt om de lening af te kunnen lossen, wat kan leiden tot grote problemen. Het snel aflossen van een lening moet dus jouw grootste prioriteit hebben.