Afbeelding

Kinderen ruimen zwerfafval op

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN ? Stichting ROVA houdt deze week voor het zevende jaar de grootste zwerfafvalopruimactie van Nederland, Natuurlijk Schoon.  Zo'n 13.500 leerlingen uit 16 gemeentes gaan de straat op om de hun school zwerfafval  vrij te maken. Er doen 215 scholen mee aan de zwerfafvalopruimactie waarvan 20 scholen uit de gemeente Kampen.

Eén van de twintig deelnemende scholen in de gemeente Kampen was de Dr. Bouwmanschool.

Wethouder Ekker verrichte de aftrap van Natuurlijk Schoon. Omstreeks 14:00 uur gingen de leerlingen van start. In groepjes trokken ze door de buurt met een opvallend geel hesje, een paar handschoenen, een vuilniszak, een plattegrond en afvalknijpers gingen ze op pad om de buurt zwerfafval vrij te maken.

De actie is bedoeld om de kinderen van de basisschool bewust te laten worden hoeveel afval er in de natuur ligt. Ze leren wat ze kunnen doen om het te voorkomen en hoe het wel moet.  ?Ik vind het een goede actie omdat, kleine kinderen ook meehelpen en dus ook leren dat ze hun afval in de prullenbak moeten gooien? zei Tuana een leerlinge van de Dr. Bouwmanschool.

De meeste kinderen waren ontzettend enthousiast. Ze probeerden zoveel mogelijk afval te verzamelen in hun eigen stukje en dan te hopen dat ze het meeste afval verzameld hadden. De leerlingen deden de nodige moeite; ze probeerden blikjes achter uit de bosje te halen of onder een heleboel takken vandaan.  ?Mensen kunnen hun afval ook even in hun zak doen en daarna in de prullenbak gooien, in plaats van op de straat?, zei Mandy uit groep 8.

De komende week vinden er nog veel meer schoonmaakacties plaatst in verschillende delen van de gemeente Kampen. Het ultieme doel is om alle zwerfafval te verbannen, maar voordat dat gebeurt moeten heel veel mensen, en niet alleen kinderen, nog heel wat leren. Isa uit groep 7 zei: ?Als ik iemand tegenkom die afval op straat gooit, ga ik zeker vragen of hij het in de prullenbak wil gooien.?