Afbeelding

Ex-makelaar krijgt energie van hulp aan kinderen in revalidatiecentrum

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN - Velen kennen hem nog als de bevlogen makelaar. Noodgedwongen ? een faillissement en scheiding trokken een wissel ? moest Marino van der Starre zijn kompas echter helemaal bijstellen. Om vervolgens toch op zijn bestemming te komen: Bali. Van der Starre is ambassadeur van een revalidatiecentrum op het Indonesische eiland.

?Onbezoldigd', zoals dat zo mooi heet en formeel in de hoedanigheid van algemeen coördinator, gaat Van der Starre zich inzetten om geld te genereren voor stichting High 5 Rehab. Aankomende donderdag (11 september) spreekt de Kampenaar op een netwerkbijeenkomst in het Bolwerk over de organisatie die Balinese kinderen met een handicap laat revalideren c.q. mobieler maakt.
Vrijdag sprak hij daarover al met weekblad De Brug, om kort daarna te vertrekken naar Vlieland om uit te waaien. Samen met de kinderen, en zijn ex van wie hij nog veel houdt. Met haar bezocht hij 22 jaar geleden al eens Bali. ?Er zijn van die plekken in de wereld met een atmosfeer en een energie die jou, als je daar gevoelig voor bent, vertellen dat je er thuis bent. Voor mij is Bali zo'n plek en eind vorig jaar besloot ik er voor drie maanden naar toe te gaan, weg van mijn vertrouwde omgeving voor een compleet nieuwe mindset. Ik wist dat ik wat van de cultuur en de religie wilde oppikken, maar ook dat ik niet drie maanden in een tempel zou gaan zitten mediteren. Dat lukt nu eenmaal niet met mijn karakter en dus wilde ik ook vrijwilligerswerk doen.?
Die kans kreeg Van der Starre bij High 5 Rehab, een revalidatiecentrum onder de bezielende leiding van fysiotherapeut Marieke de Wit. In het centrum worden onder andere rolstoelen geprepareerd, krijgen kinderen stokken of een brace om meer valide te worden. Eenmaal per jaar komt een chirurg van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Utrecht om kinderen met bijvoorbeeld klompvoetjes te opereren. Van der Starre: ?Huub (de chirurg red.) rekent daar niets voor. Een fantastische vent als je het mij vraagt.?
Als Huub langskomt wordt er zo efficiënt mogelijk gewerkt, waarbij kinderen voor de middag en na de middag worden ingepland. Complete families melden zich echter al meteen 's ochtends vroeg. ?Je ziet dat ze er zijn, maar merkt er verder niets van. De mensen in Lovina (het gebied op Bali waar het centrum staat red.) zijn, net als overal op Bali, bescheiden en hebben niet dat gestresste en ongedurige waar veel Nederlanders blijk van geven in de wachtkamer van de huisarts. Overigens is het al een enorme ontwikkeling dat die families naar het centrum komen?, zegt Van der Starre om dat te illustreren met een aangrijpend voorbeeld, een verhaal over een 7-jarig jochie.
?De lezing van de ouders is dat het kind, toen het twee was, op een dag koorts kreeg en de volgende dag klompvoetjes had. Dan weet je dus meteen dat het jongetje uit schaamte twee jaar lang binnen is gehouden. Op Bali zijn veel mensen Hindoestaans. Een erg mooi geloof daar niet van, maar helaas zijn velen er vast van overtuigd dat een aangeboren afwijking het gevolg is van slecht karma uit een vorig leven.? Dat terwijl er zoveel aan is te doen. Van der Starre levert daaraan graag een bijdrage en zal 2-maandelijks op en af gaan naar Bali.

Wie meer wil weten over High 5 Rehab en / of de stichting wil steunen kan terecht op de website www.high5rehab.org. Van der Starre zelf is bereikbaar op 06 ? 144 26 160.