Nou En is ouder maar nog steeds 'ninomaal'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Het heeft even geduurd, maar zes jaar na het debuutalbum Parel voor de Zwijnen ligt hij er: Ninomaal, het nieuwe album van de Kamper band Nou En. De albumhoes toont een nette man in pak. "Want we zijn allemaal natuurlijk wat ouder geworden", aldus zanger/gitarist Bas Nijhof lachend. Maar de man trekt wel energiek zijn blouse open om een Punky T-Shirt te onthullen. "Ik vrees echter dat mijn geest altijd zestien blijft", aldus Nijhof lachend.

Nijhof is inmiddels de dertig gepasseerd, maar hij heeft nog altijd veel plezier in het maken van de muziek waar Nou En zes jaar geleden groot mee werd. Muziek die je van hem best pretpunk mag noemen. "Dat vind ik helemaal geen vervelende term. Er wordt in Nederland nog wel eens neergekeken op vrolijke muziek ala Blink 182. Muziek is hier vaak erg pretentieus. Daar heb ik niets mee. Ik geloof die moeilijk kijkende VPRO bandjes vaak niet. Al kan ik me ook voorstellen dat mensen vraagtekens zetten bij een man van  boven de dertig die zingt over het geven van een pats voor de billen", lacht Nijhof. "Maar dat is wie wij zijn. Dat is Nou En."

Close harmony en rap
Bij een kop koffie in Lunchroom d' Uutschieter geeft Nijhof via zijn laptop een voorproefje van het album dat de band diezelfde avond in 't Ukien voor het eerst live speelt. Nijhof laat 'even wat leuke stukjes horen'. En terwijl zijn blik af en toe afdwaalt om te kijken of niemand last heeft van het geluid, draait zijn computer op volle toeren. 'Leuke stukjes' zijn er namelijk genoeg. Van gesamplede koekoeksklokken tot accordeonmuziek, van close harmony tot rap.

De band heeft duidelijk plezier gehad bij het maken van het album. Het experiment wordt niet geschuwd. "Ik ben niet meer zo'n punkpurist als vroeger. Toen deden we alles met drie gitaren, zang en een drumstel. We zijn nu ruimdenkender en laten meer toe. Zelfs hiphop. Ik heb Zwolse acts als Opgezwolle en Typhoon gevreten. Van hun timing kunnen rockartiesten met hun brave timing veel leren. Ik probeer daar ook af en toe mee te spelen, zoals in het nummer 'Niet Dansen', waarin ik een stuk rap."

Zelftherapie
Ondanks de experimentatiedrift is het nieuwe album volgens Nijhof eenduidiger dan de vorige. "Destijds waren we zoekende. We twijfelden teveel tussen plezier en serieus. We hebben nu duidelijk voor plezier gekozen. Dit is een vrolijke plaat. Een nummer als 'de dagen van oktober' is op deze plaat niet terug te vinden." 

Waarom die keuze voor vrolijk? "Wellicht een beetje zelftherapie. In het dagelijks leven ben ik toch niet altijd het zonnetje in huis. Als je niet lekker in je vel zit, kun je twee kanten op. Je kunt duistere muziek gaan maken, maar dat heb ik toen ik negentien was allemaal al gedaan. Je kunt jezelf ook uitten in vrolijke muziek. Dat is wat Nou En doet. We hebben een vrolijke vibe. Of dit over tien jaar nog zo is weet ik niet. Op dit moment is dit echter de enige plaat die Nou En gemaakt zou kunnen hebben."

Het album van Nou En is vrijdag in 't Ukien officieel gepresenteerd. Op het internet was de in eigen beheer uitgebrachte plaat al enige tijd te horen. Gratis. "Wij maken muziek omdat we het leuk vinden en we willen dat zoveel mogelijk mensen onze muziek horen. Het album is via internet in de iTunes Music Store te krijgen, maar we vinden het niet erg als het gedownload wordt. Sterker nog, als het album ontzettend vaak via torrent gedownload zou worden, dan zouden we dat eigenlijk wel stoer vinden."

Het nieuwe album van Nou En is te beluisteren via facebook en te downloaden via iTunes.

(door Nick de Vries)