Fraude met accu's: geen werkstraf, wel boete

Partnerbijdrages

ZWOLLE/KAMPEN (jpz) - De directeur van een schroothandel uit Kampen is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden voor fraude bij de inname van vele duizenden loodaccu's. De rechtbank in Zwolle legde het bedrijf een boete van 50.000 euro op, terwijl ook nog eens 38.000 euro aan crimineel verkregen winst wordt ontnomen.

In de administratie van de schroothandel ontbraken de gegevens van 1,2 miljoen kilo aan loodaccu's. De gevaarlijke afvalstoffen hierin werden niet geregistreerd of middels vervalste vrachtbrieven vervoerd. De rechtbank zag af van de geiste werkstraf voor de 47-jarige directeur, omdat de provincie Overijssel de regels onvoldoende handhaafde, aldus de rechtbank.

Volgens de rechtbank gaf de provincie er kennelijk de voorkeur aan dat de afgedankte accu's uit de roulatie genomen werden, boven het navolgen van de vergunningen. Een particulier mag wettelijk gezien per keer niet meer dan 50 kilo aan loodaccu's inleveren. Het gemiddelde gewicht van deze 'particuliere innames aan de poort' bij dit bedrijf lag echter op 784 kilo per keer. Bovendien kwamen bij het bedrijf bekende 'mannetjes' keer op keer als particulier ladingen accu's brengen. Inname van loodaccu's door bedrijven moest geregistreerd worden, bij particulieren hoefde dat niet.

De fraude is in 2007 en 2008 gepleegd. Nadien heeft de Kamper ondernemer volgens justitie beter werk gemaakt van naleving van de regels.