'Meester Van Dalfsen' neemt afscheid

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN -  Rien van Dalfsen werkte 37 jaar in het onderwijs en was sinds 1985 directeur van basisschool Ichthus in IJsselmuiden. Vorige week nam hij officieel afscheid omdat hij zijn baan wegens ziekte (MS) moest neerleggen.
"Ik had nog wel drie jaar willen doorgaan", vertelt de bevlogen onderwijsman die zijn functie overdroeg aan adjunct Gerrit ten Berge. "Maar fysiek ging het niet meer."
Hij heeft een mooi afscheid gehad van zijn leerlingen en een receptie gehouden. "Van school heb ik een fietsendrager voor op de auto gekregen. De kinderen hebben me geschreven dat ze het zo naar hun zin hebben in de klas en mensen hebben me bedankt voor de fijne tijd. Het voelde als een warme deken. Ik heb altijd de intentie gehad om er voor anderen te zijn en veiligheid en zorg gegeven aan de kinderen. De vele leuke reacties doen me goed.


In dankbaarheid is er iets moois gesticht", vertelt hij over de christelijke school waar hij mede als directeur zijn inhoud aan heeft gegeven. "Dit is een school zonder drempels waar we open en eerlijk met elkaar omgaan en er voor elkaar zijn."

Oog voor het kind
Op de lagere school wist Van Dalfsen al dat hij onderwijzer wilde worden. "Tijdens een reünie van de zesde klas van de lagere school zei ik tegen meester Hoentjes dat ik dankzij hem in het onderwijs ben beland. Hij was een meester die oog had voor het kind. "Toen ik een boekje kreeg dat je in het eerste jaar op school van de kinderen moest leren en kijken wat ze nodig hebben en pas het tweede jaar zelf moest onderwijzen sprak me dat erg aan."
Van Dalfsen studeerde in Zwolle aan de Pabo, stond tien jaar  aan de Eben Haezer en toen er in 1985 een nieuwe basisschool moest worden opgezet in IJsselmuiden greep hij deze kans.
Twaalf jaar geleden kwam hij via een workshop in aanraking met B.A.S. (bouwen aan een adaptieve school). "Dat was precies wat ik zocht, dit concept doe je met zijn allen. Zo hebben we gekeken hoe we een klas of schoolplein gaan inrichten.


Een leerkracht moet voorspelbaar zijn voor een kind en dezelfde manier en opzet van lesgeven hebben zodat een leerling niet teveel moet wennen als hij in een andere groep komt", stelt Van Dalfsen. " Het onderwijs is afgestemd op de leerling.  Voor groep 1 maken we via pictogrammen het programma van de dag duidelijk en voor groep 8 doen we dat via een digitaal bord.  De manier waarop je cijfers geeft en beoordeelt wordt vastgelegd in een document.  Kinderen die minder snel leren kunnen dat via een kubus aangeven en naar een instructietafel, een rode stip op de kubus betekent dat je niet gestoord wil worden en een groene stip dat je klaar bent en anderen je vragen kunnen stellen."

Van Dalfsen kijkt positief terug op zijn tijd in het onderwijs en de grote betrokkenheid, die onder meer duidelijk werd door de mooie gezamenlijke vieringen rond de christelijke feestdagen.  Ofschoon hij al vele jaren niet meer voor de klas stond maar management voerde, zal hij de omgang met de mensen en kinderen het meest missen. "Ze kwamen met vier jaar binnen en ik heb ze zien opgroeien."
De ex-directeur is overigens nog niet helemaal met het onderwijs gestopt.  "Ik zal ook de nieuwe directie van het hervormd basisonderwijs proberen te ondersteunen en advies geven."  En hij heeft nu tijd voor zijn werk bij de Oekraïne stichting en zijn zeven kleinkinderen.  "Ik heb fantastisch werk en  een gezegende tijd gehad zonder tegenslagen en ben dankbaar dat ik altijd zeer goede mensen om me heen had. Want we hebben het wel mooi met elkaar gedaan."