Bulgaarse meesterpianiste Marietta Petkova in Stadsgehoorzaal

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Op tienjarige leeftijd won ze de Grand Prix National Piano Competion in Bulgarije, ze geeft solorecitals in alle wereldberoemde concertzalen en haar CV is indrukwekkend. Maar meesterpianiste Marietta Petkova, die 12 november in de Stadsgehoorzaal optreedt, is niet zo gefocust op mooie papieren en erkenning. "De piano is is slechts een middel en muziek gaat veel verder dan klank maar om het verhaal dat je vertelt. De muziek zelf beleven en zo zuiver mogelijk doorgeven, dat is mijn taak."

Petkova speelt voor het eerst samen met het Simfonia Rotterdam, een strijkorkest dat concerteert over de hele wereld.  Samen geven ze  vanaf 20.15 uur een voorstelling in de grote zaal waar bezoekers kunnen luisteren naar het Pianoconcert nr. OP. 21 van Chopin, Danses Sacree et PRofane van Debussy met Remy van Kesteren (harp) en Serenade OP. 22 van Dvorak.

Ziel bloot leggen
Voordat de pianiste haar concerten geeft vindt er een gedegen voorbereiding plaats waarbij de pianist stilstaat bij zowel de componist als zijn muziekstuk. "Chopin was amper twintig toen hij dit schreef, hij beleefde dingen zo onbevangen mogelijk. Hij legde zijn ziel bloot, spontaan en open naar de wereld.  Ik kijk naar wat iemand beweegt, dat moet iets zijn wat uit het hart komt en dat is ook iets wat mensen aanspreekt. Het zijn dus niet de noten zelf, want die bewegen niemand," stelt Petkova die zichzelf niet ziet als pianist 'in de beperking van het woord.' "Muziek is allesomvattend, waarom ontstaat anders die ontroering, die ervaring in je bewustzijn die de luisteraars bereikt?" Tijdens haar voorbereiding beleeft en doorgrondt ze alles om het daarna voor haar publiek los te laten.

Way of life
Petkova was een jaar of zeven toen ze in Bulgarije voor het eerst per toeval met de piano in aanraking kwam. "Ik had helemaal geen muzikale achtergrond, was helemaal blanco. Een lerares van de kleuterschool had al gesignaleerd dat ik een goed gehoor had en dat het de moeite waard was om me een instrument te laten bespelen. Al snel voelde ik een soort aanleg, een verbinding, dat dit instrument bij me hoorde, dat het mijn ding was." Wat muziek voor Petkova betekent, is volgens haar haast niet te verwoorden. "Het is een way of life, een manier van bestaan, een vorm van leven die allesomvattend is en veel verder gaat dan klank. De piano is het instrument en jij bent het middel.  Heel soms raak ik zelf ook ontroerd, het is iets heel intens."

Inspiratie
Een leraar zei ooit tegen haar dat ze in een vorig leven wel pianist geweest moet zijn. "Als je naar de bouw van mijn handen kijkt, ik heb lange slanke en soepele vingers, ben ik uiteindelijk voor de piano geboren." Met een grote dosis muzikaal talent kan het dan ook bijna geen toeval zijn wat haar uiteindelijke beroep is geworden. "Achter de piano voel ik me thuis."
En dat ze het zover heeft geschopt, daar is Petkova eigenlijk niet zo mee bezig."Het gaat me meer om de inspiratie, drijfveren in beleving en de mooie samenwerking met andere musici.  Zo heb ik samengewerkt met bariton Maarten Koningsberger en Seth Gaaikma. We hebben liederen op muziek van Robert Schumann gezet en hiermee getourd. Het was een waanzinnige ervaring om met zulke mensen te werken, dat inspireert me."
De pianiste, die afgelopen maandag voor het eerst repeteerde met Simfonia Rotterdam, speelt op 12 november haar laatste concert  met dit strijkorkest in Kampen. "Of je nu jong bent of oud, de muziek is zo open en rijk, Chopin spreekt iedereen aan."

Simfonia Rotterdam en Marietta Petkova, zaterdag 12 november om 20.15 uur in de grote zaal van de Stadsgehoorzaal.