Vijf jaar cel geist in Kleiputzaak

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN/ZWOLLE (JPZ) - De rechtbank in Zwolle is maandag begonnen met een grote drugszaak waarin 23 verdachten terecht staan. Een van de twee hoofdverdachten uit Zwolle hoorde 5 jaar cel tegen zich eisen. Een van zijn hennepkwekerijen stond in IJsselmuiden.

Op 28 maart vorig jaar werden tijdens een gecoördineerde actie vier hennepkwekerijen in Zwolle en drie in IJsselmuiden, Elburg en Harderwijk opgerold. Tegelijk vonden op nog eens vier adressen in Zwolle en een in Balkbrug huiszoekingen plaats. Enkele verdachten werden opgepakt in wat nu bekend is geworden als de 'Kleiputzaak'. In totaal 23 verdachten zouden in een criminele bende geopereerd hebben met als doel hennep te telen en te verhandelen. De 35-jarige Ü.B. uit Zwolle stond maandagmorgen als eerste terecht. Hij wordt, samen met zijn vrouw en met zijn broer, gezien als leidinggevende van de organisatie.

De Zwolse growshop op een industrieterrein waaraan hij feitelijk leiding gaf, was "de uitvalsbasis voor de handel in hennep en hennepstekjes", aldus de officier van justitie. "De growshop is bedoeld geweest als façade voor de hennephandel". Volgens de officier ging het om stelselmatige teelt waarbij de organisatie bijna 5.000 plantjes wist te kweken. B. zou betrokken zijn bij de handel in 57 kilogram wiet. In de stukken wordt, bij wiet van hoge kwaliteit, een kiloprijs genoemd van 3.000 euro.

Bij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) kwamen diverse tips binnen over de handel en wandel van B., zijn vrouw en zijn broer. Eind december 2010 werd een camera geïnstalleerd bij de growshop. Ook werden telefoons getapt. De informatie hieruit leidde al op 24 februari tot het oprollen van hennepkwekerijen in de Merelstraat, Beukenstraat, Minervalaan en een hennepdrogerij aan de Sumatrastraat. Als op 28 maart de rest wordt opgerold, zou de vrouw van B. in de telefoon geroepen hebben dat 'de hele organisatie' is opgepakt. B. heeft alleen de betrokkenheid bij de kwekerij in Balkbrug bekend. Het overige ontkende hij. De officier van justitie vond de feiten goed voor een celstraf van 5 jaar. Ook eiste hij de tenuitvoerlegging van een nog openstaande celstraf van 3 maanden. De advocaat van B. noemde het werk van zijn clit 'gerommel in de marge'. Hij vond de bewijzen wel erg vaag en vond dat de officier zich schuldig maakte aan stemmingmakerij. Ook zou zijn clit onroerend goed hebben in Turkije en zou hij in een kluis bij een bank het drugsgeld bewaren. "Zowel het onroerend goed als de kluis zijn nooit aangetroffen." De advocaat bepleitte vrijspraak.

De komende dagen staan de overige verdachten terecht. Op 16 februari krijgen ze de kans het laatste woord te spreken. Vermoedelijk veertien dagen daarna doet de rechtbank uitspraak.