Waypoint-formule niet meer weg te denken

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Waypoint Kampen biedt sinds 2011 verslavingszorg, fungeert als lokaal kenniscentrum voor jeugdproblemen en hoeft, met de hulp van de kerken, haar werk voorlopig nog niet neer te leggen.
Na een jaar maakt initiator Jan Hakvoort samen met de directeur van Tot Heil des Volks Henk van Rhee de balans op.  "Er komt steeds meer werk naar ons toe en als het zich zo ontwikkeld als nu zijn we niet meer weg te denken." Toch heeft Waypoint om te blijven bestaan nog subsidie nodig. "Want ook de gemeente moet voor zijn jongeren zorgen."


Waypoint is in 2003 gestart door een groep mensen met een hart voor jongeren en liefde voor Christus. In 2006 kwam daar ter ondersteuning Kringloop Waypoint bij op Urk. In 2010 werd Waypoint een project van Tot Heil des Volks en hierna ging ook Waypoint Kampen van start, dat met inloopcentrum The Cape aan de Bovennieuwstraat veel jongeren aantrekt.

Ervaringsdeskundige
Steeds meer mensen doen een beroep op de expertise van Hakvoort, die als ex-verslaafde weet waar hij over praat.  Zo geeft hij voorlichting en preventielessen op het Pieter Zandt.  "Bij de bushalte vragen de jongeren dan wanneer ik weer kom.  Zij  houden niet van theorie. Daarom bestaat de les uit het geven van stellingen en spelen we bijvoorbeeld het Lagerhuis na", vertelt de gedreven jongerenwerker. Zijn aanpak heeft effect.  Een docent was verbaasd dat hij tachtig jongeren stil kon krijgen. "Maar dat is omdat je als ervaringsdeskundige de waarheid vertelt. Jongeren herkennen zich, zien dat je ze begrijpt en komen bij je met hun hulpvraag."
De bijzondere formule die werkt met de context van jongeren heeft zich op Urk ontwikkeld. "Veel kerken kunnen geen jongeren binden en die vallen tussen wal en schip.  Wij werken met 'buddies', begeleiders en zijn nog op zoek naar vrijwilligers en buddies voor voorlichting en straatwerk. Hiervoor bieden we trainingsprogrammas' aan (zie de website http://www.totheildesvolks.nl/nl/waypoint/waypoint-kampenthe-cape.html).

Minder overlast

De Waypoint-formule werkt volgens Hakvoort en Van Rhee effectief en is goedkoper dan andere verslavingszorginstanties. "Zo hebben we iemand zonder onderdak weer een plaats geboden en zit hij weer op school," vertellen de heren over dit traject waar normaliter een aardig prijskaartje aan hangt. Ook de ondernemers waarderen het werk van Waypoint. "Zo werd me al verteld dat sinds ik hier zit er minder overlast is op straat."
Het contact met de ondernemers staat overigens nog in de kinderschoenen maar Hakvoort heeft genoeg idee.  "Ik denk aan een soort stages die de jongeren bij de ondernemers kunnen lopen. Na tien weken werken weet je beter wat je wilt", is zijn mening over de leerplekken.  
Waypoint Kampen is nu in gesprek met de gemeente Staphorst om de formule van Waypoint ook daar binnen te halen.  "Het gaat wel om gemeenten met een sterke kerkelijke aanwezigheid, zoals Nunspeet en Heerde",  vertelt Van Rhee. "Daar hebben we de meeste deskundigheid mee. Maar ook bijvoorbeeld Turkse jongeren die problemen hebben worden natuurlijk door ons geholpen.  Verder willen we zo snel mogelijk meedoen aan het ketenoverleg."
"Mensen zien nu dat bepaalde dingen werken",  concludeert Hakvoort monter.  "Dat hadden we nooit verwacht binnen een jaar!"