Afbeelding

Subsidie renovatie asbesthoudende daken

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Bedrijven, maar ook particulieren, die een asbesthoudend dak bezitten kunnen sinds kort een aantrekkelijke subsidie aanvragen voor renovatie. De subsidie van 4,50 euro per vierkante meter wordt verstrekt voor asbestdaken groter dan 35 vierkante meter, met een maximum van 25.000 euro per adres. Voor 2016 is het subsidiebudget vastgesteld op 10 miljoen euro. In totaal is er tot 2019 minimaal 75 miljoen beschikbaar.

De subsidieaanvragen kunnen worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een van de voorwaarden bij het toekennen van de subsidie is dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. WEEVER Sloopwerken b.v. in Kampen is één van die bedrijven, met bovendien een lange historie in asbestsanering. Directeur Bart Weever is blij met de regeling. ,,We willen allemaal schone lucht en asbestvrije daken, maar asbestsanering is vakwerk. Daarom is het uitstekend dat de overheid eisen aan deze regeling verbindt. 4,50 Euro per vierkante meter is tenslotte een subsidie van ongeveer 50 % . Dat is zeker de moeite waard''.

De subsidieregeling is in het leven geroepen om binnen negen jaar alle daken in Nederland asbestvrij te krijgen. Vorig jaar besloot het kabinet dat er vanaf 2024 geen asbest meer op de Nederlandse daken mag liggen. Dit verbod beschermt mens en milieu tegen de gezondheidsrisico's die blootstelling aan asbest met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht, waardoor schadelijke asbestvezels kunnen vrijkomen.

Ander asbestmateriaal, zoals asbesthoudend isolatiemateriaal, komt niet in aanmerking voor subsidie. Dit materiaal dat onder de dakbedekking zit, kan niet vrijkomen en via de buitenlucht worden verspreid.

Momenteel is er nog ongeveer 120 miljoen vierkante meter aan asbesthoudende daken,15 miljoen vierkante meter op huizen en zo'n 80 miljoen op agrarische gebouwen. Het gebruik van asbest is sinds 1994 in Nederland verboden. Ook bestaat er de plicht om gebouwen die gebouwd zijn voor 1994 te inventariseren op asbest, bij verbouwing of sloop. Kijk voor meer informatie op www.weever.nl.