Vlnr Edwin Burgman (raadslid), Eric Oude Engberin (commissielid R.O.) , Nieke Jansen (fractievoorzitter).
Vlnr Edwin Burgman (raadslid), Eric Oude Engberin (commissielid R.O.) , Nieke Jansen (fractievoorzitter). Aangeleverd.

Raadspraat: Het mooiste meisje van de klas

· leestijd 1 minuut Politiek

Onze nieuwe burgemeester Sander de rouwe omschreef onze hartelijke Hanzestad als “het mooiste meisje van de klas”. Het was zijn droom om daar ooit burgemeester te zijn. Die droom is uitgekomen. Het mooiste meisje van de klas komt natuurlijk van het gelijknamige tv-programma. Wie het kent, weet dat het programma gaat over vrouwen, op wie  op de middelbare school de hele klas verliefd was. Maar ook dat er achter de vrouwen die nu de vijftig gepasseerd zijn een leven schuil gaat met pieken en dalen.

Waarom zou Sander uitgerekend Kampen het mooiste meisje van de klas noemen? Het zal wel de historie zijn. Kampen heeft veel moois te bieden. We kennen het allemaal: de Bovenkerk, de Buitenkerk, ‘t Gotisch Huis, Oude Raadhuis, de karakteristieke brug, de bruine vloot, Broederpoort, Cellebroederspoort, Koornmarktspoort, kogge. Ze strijden allemaal om de titel mooiste meisje van de klas.

Ik schrijf deze raadspraat op 3 oktober, een druilerige zondag. Gisteren zag ik hekken staan aan de Boven Havenstraat. Ik wandel er naartoe. Laatst kans. Morgen gaat de glashandel tegen de vlakte, een oud vervallen gebouw. Van binnen moet ik huilen. Wéér verdwijnt er een karakteristiek stuk industrieel erfgoed. Dit had - na restauratie - het mooiste meisje van de klas kunnen zijn. De projectontwikkelaar gaat er iets nieuws neerzetten. Ik houd mijn hart vast. In de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling nam de wethouder het woord shovel in de mond. Ik verzocht hem het woord niet meer te gebruiken.

De Monumentenraad Kampen organiseerde op 23 september jongstleden in samenwerking met het Stadsarchief Kampen een inspirerende avond met als titel ‘Erfgoed op de Kaart’. De aanwezigen zijn stuk voor stuk liefhebbers van het erfgoed in Kampen en de sprekers konden er met veel passie over vertellen. Herman Broers, historisch journalist en schrijver van boeken over de gerestaureerde Van Heutz en het oude ziekenhuis vertelde ons waarom die oude gebouwen zo belangrijk zijn. Ze vertellen het verhaal van Kampen. Zijn oproep: “Verpats gebouwen niet aan projectontwikkelaars”. Hij is verheugd dat de oude HBS verkocht is aan IJsselheem die er mooie plannen mee heeft. Het kan dus wel.

Binnen de muren van het gemeentehuis denkt men vaak anders over erfgoed. Een recent voorbeeld: Havenweg 3 en 5, twee mooie oude karakteristiek huizen op de koggewerf mogen van de oud burgemeester Bort Koelewijn gerust plaatsmaken voor de opgedregde kogge die men een eervolle plaats wil geven. Een voorschot op sloop is al genomen door de gebouwen niet meer te onderhouden. 

Sander de Rouwe, als je wilt kun je met het grootste gemak in Kampen het mooiste meisje van de klas herkennen. Gelukkig, denk ik. Maar als je inzoomt dan zie je ook de rimpels. Tijdens je speech nodigde je raadsleden uit om je mee te nemen op werkbezoek. Nou, bij deze dan. Ik nodig je uit mee te gaan voor een rondwandeling. We gaan genieten van het vele moois, maar ik wil je ook de plekken laten zien die aandacht behoeven. Neem je de uitnodiging aan? Dan gaan we meisjes versieren. 

Deze raadspraat is geschreven door Eric Oude Engberink, commissilid R.O. namens GroenLinks.

Nick de Vries

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.