Thomas Rook is een tevreden Kampenaar. De nieuwe burgemeester hoeft voor hem niets speciaals te doen.
Thomas Rook is een tevreden Kampenaar. De nieuwe burgemeester hoeft voor hem niets speciaals te doen. Foto: Leo Polhuijs

Straatpraat: Kampenaren blij met nieuwe burgemeester: ‘Jong bloed is altijd goed voor een stad’

· leestijd 2 minuten Algemeen

door Leo Polhuijs

‘Gewapend’ met een foto van onze nieuwe burgemeester Sander de Rouwe ging een verslaggever van deze krant op stap in een willekeurige buurt in Kampen. Opening van het gesprekje na het aanbellen was: ‘’Kent u deze man?’’ 

Marianne de Vries neemt haar poes op de arm als ze aan de deur komt, want het beestje heeft medicijnen en mag niet naar buiten.  Ze herkent de man op de foto. ‘’Sander de Rouwe. Hij is er nog maar pas, dus ik heb nog geen bepaalde indruk van hem. Het mooie van de vorige burgemeester was, dat je hem overal zag. Het zou natuurlijk fijn zijn als de nieuwe burgemeester zich ook tussen de mensen begeeft. ‘’   Thomas Rook tuurt even op de foto die voor zijn neus wordt gehouden. Nee, hij kent de nieuwe burgervader niet. De zestienjarige student van Deltion College had nog niet van hem gehoord. De vorige burgemeester heeft hij wél eens gezien. Of de burgemeester iets speciaals zou moeten doen voor bijvoorbeeld de jongere doelgroep, waartoe Thomas zelf behoort? ‘’Nee, ik zou het eigenlijk niet weten. Ik ben een tevreden inwoner van Kampen ‘’.

Vuilniswagens 

Pieter Beks weet ook wie de man op de foto is, al zit diens naam er nog niet echt goed in. ‘’Sander de Rouwe, de Rouw, Rouw… zoiets. ‘’ De Kampenaar van Limburgse komaf woont al achtendertig jaar in de Hanzestad het bevalt hem prima. ‘’Maar ik vind wel dat onze buurt de laatste tijd achteruit gaat. Het groenonderhoud laat te wensen over en aan de Jacob Catsstraat wordt vaak veel te hard gereden. En ik houd soms mijn hart vast als de vuilniswagens door de straten rijden en moeten keren. Er fietsen hier namelijk ook veel kinderen rond. Ik weet niet of de nieuwe burgemeester hier direct iets aan kan doen maar voor mij is het wel een punt van zorg‘’. 

Snelweg

Een  buurtbewoonster die niet met de naam in de krant wil: ‘’Ha, dat is Sander de Rouwe. Het is nog te vroeg om een oordeel over hem te vellen. We moeten hem de tijd geven om in te burgeren. Het is nog even afwachten. Speciale wensen heb ik niet, maar het verkeer op de Jacob Catslaan is wel erg druk geworden, zeker na de opening van station Zuid. Het is soms net een snelweg. Misschien kan de gemeente daar eens naar kijken’’? Even verderop zwaait een Kampenaar met een mobieltje in de hand de deur open en zegt meteen dat hij niet zo gediend is van ‘’geleur aan huis’’. Toch blijkt hij ‘’die nieuwe man uit Friesland’’ te kennen en aan de andere kant van de lijn klinkt een vrouwenstem: ‘’Het gaat zeker over Sander de Rouwe, onze nieuwe burgemeester’’? Annie Hanswijk heeft over De Rouwe gelezen in de krant. ‘’Een man met heel veel kinderen’’, weet ze. ‘’Het zal even tijd kosten voordat hij Kampen heeft leren kennen. Het is fijn dat het een jonge man is. Jong bloed is altijd goed voor een stad’’.

Nick de Vries