Afbeelding

Raadspraat: Nee, tegen de gemeentebegroting

· leestijd 1 minuut Politiek

“’NEE!’, dat zei PvdA Kampen tegen de gemeentebegroting van 2018. Nee zeggen tegen een begroting... kan dat wel? Ja natuurlijk kan dat! Wijzigingsvoorstellen indienen, wetend dat die per definitie worden afgeschoten door de collegepartijen, als een soort Don Quichot? Zonde van de kostbare tijd.

Met onze NEE-stem maakten we een statement over de voorgestelde begroting. Met enkele uitgangspunten konden wij het principieel niet eens zijn. Wij vinden dat de begroting voor 2018 véél te positief is gesteld. Er is een aantal risico’s waarvan we weten dát ze komen, waar deze begroting geen rekening mee houdt. Denk maar aan het onderhoud van de Stadsbrug en de parkeergarage aan de Buitenhaven. Daarbij gaat het niet om enkele tientjes, maar honderdduizenden euro’s!

Daarnaast kiest het college (en een raadsmeerderheid) ervoor om een forse meevaller vanuit Den Haag te gebruiken om de voorgenomen verhoging van de (belachelijk lage) OZB voor niet-woningen niet door te laten gaan. Goede sier maken met een hoge score in de landelijke lijstjes van lage lasten is niet ons ding. Dan zetten we liever in op een steviger armoedebeleid, bestrijding van laaggeletterdheid en van eenzaamheid en dat mensen de juiste en voldoende zorg krijgen.

Kortom, voor de PvdA Kampen zwaarwegende redenen om deze begroting af te keuren en er niet mee in te stemmen.

Verder hadden wij afgelopen week onze ledenvergadering, in wijkcentrum de Reijersdam. De opkomst was zo hoog, dat we ter plekke moesten uitwijken naar de grote zaal. En het ging ook ergens om! We hebben de kieslijst en het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 vastgesteld. We hebben prima discussies gevoerd en er zijn enkele aanvullende punten aangedragen. Het programma heeft daarmee een mooie afgewogen inhoud en moderne toonzetting. Bekijk het maar eens op onze website.

We hebben een prachtige kieslijst vastgesteld! Het huidige goed functionerende en inmiddels ervaren team blijft compleet en wordt zelfs extra versterkt met nóg meer ervaring, gemotiveerde nieuwe kandidaten én jeugd ...... Kortom, wij zien de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 met veel vertrouwen tegemoet.

De winst van de PvdA in Leeuwarden, onder leiding van Lutz Jacobi, versterkt dat vertrouwen.”