Afbeelding
Gerard Meijeringh

Eindelijk weer toeleven naar Go-Ahead-DOS

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Op 25 april 2015 gaf Go-Ahead DOS op Sportpark De Maten het laatste beslissende zetje naar de tweede klasse via een 1-2 zege. Daarna bleef het Kamper voetbalpubliek lang verstoken van de enige echte Kamper voetbalderby. Bijna vier en half jaar later is het weer zover. Komende zaterdag ontvangt het stroef gestarte Go-Ahead het goed presterende DOS op Sportpark Middenwetering. Een prettig vooruitzicht voor de voorzitters Jan Groen en Henry Kruithof van de supportersverenigingen van respectievelijk Go-Ahead en DOS.

Op maandag 19 augustus pakte voorzitter Henry Kruithof van Supportersvereniging DOS Kampen zijn agenda. Het was de dag dat de KNVB de programma’s van de verschillende voetbalcompetities bekend maakte. Hij bladerde en vinkte de datum 2 november aan. De eerste confrontatie van zijn DOS met de aartsvijand Go-Ahead. Echt iets om naar uit te zien na jaren voetballen in de tweede klasse. “Ik kan mij de opmerking van Bé Koetsier na de degradatie nog goed herinneren. ‘Maak je niet druk. Over vijf jaar staan we weer in de eerste klasse’. Dat is gelukt”, zegt Kruithof.

Sfeer en activiteiten

Na een seizoen vol treurnis zat DOS Kampen in 2015 in zwaar weer. De goede sfeer was weg en de supportersvereniging was op sterven na dood. Samen met verschillende anderen stond Kruithof op en werd een nieuw bestuur gevormd bij het supportersorgaan van DOS. “Vervolgens was het doel om de goede sfeer binnen de vereniging terug te brengen met diverse activiteiten en dat lukte. We floreren nu goed en zijn gegroeid van 260 naar 350 leden.”

Ook de supportersvereniging van Go-Ahead organiseert jaarlijks diverse actviteiten. “Dat doen we al zo lang. Het is bijna gewoon geworden. We zijn de activiteiten-en sfeercommissie van de vereniging”, vertelt Jan Groen, die al dertien jaar actief is als voorzitter van de supportersvereniging en even de nadruk legt op de vier vrouwelijke bestuursleden van de supportersvereniging. “De vrouwelijke as is goud voor ons en heeft een warm hart voor de club.”

Minders scherpe kantjes

Bij Go-Ahead en DOS wordt uiteraard echt toegeleefd naar de derby, maar Kruithof en Groen hebben wel geconstateerd dat de scherpe kantjes er wat vanaf zijn. Dat was eerder wel anders, toen de supportersgroepering Duckside van DOS soms voor opschudding zorgde. “De Duckside is veel groter gemaakt dan het was. Het was een vriendengroep van zo’n tien man, maar we hadden goede ideeën”, lacht Kruithof, terwijl hij met twinkelende ogen vervolgt. “We hadden Zandbergen te koop gezet op Marktplaats, dat bestond toen nog maar net. ’s Nachts zijn we als zwarte piet naar zijn huis gereden om hem wakker te houden. Uiteindelijk hebben we de politie achter ons aan gehad. In die tijd keek bijna iedereen op de Duckside en op het forum was het helemaal raak. Nu is het anders. Ik beheer de Facebook-pagina van onze supportersvereniging, maar ik heb er nog nooit wat vanaf hoeven te halen. Het leeft allemaal minder. Nu zijn er bij DOS de ultra’s, maar die doen het op een andere wijze. Zoals het maken van grote spandoeken. Ze worden steeds groter. Let zaterdag maar eens op”, aldus Kruithof.

Groen heeft gemerkt dat er minder haat en nijd is tussen de supporters van Go-Ahead en DOS. “De scherpe kantjes zijn minder geworden. De onzinnige emoties zijn eruit. Tegenwoordig kunnen je prima bij elkaar komen”, zegt Groen, die dat beschouwt als pure winst, zeker als je bedenkt dat de rivaliteit dwars door families en vriendenkringen heenlopen.”

Spanning

Bij Kruithof neemt de spanning toe. “Ik heb sowieso een onrustige zaterdag. Dat komt omdat de wedstrijd pas om 18.00 uur begint.” Groen heeft zaterdag louter te maken met gezonde spanning. “Je kunt er toch niks aan veranderen. En zaterdag ben ik bezig om alles in goede banen te leiden. Ik heb zelf als speler twee derby’s meegemaakt. Dat waren wel indrukwekkende wedstrijden.” De twee hopen op een voetbalfeest voor beide clubs. Een prognose? Groen: “Het zijn vaak draken van wedstrijden. Ik ga er zeker vanuit dat Go-Ahead wint. Het wordt 4-2.” Kruithof heeft uiteraard een andere uitslag in gedachten. “Het wordt geen grote uitslag. 1-2 voor DOS. Ik verwacht een zelfde soort wedstrijd als tegen KHC. Bij beide teams zal er veel spanning op zitten.”