Afbeelding
Foto Tennekes

Drie scenario’s voor herstart volleybalcompetities

Sport

UTRECHT - De Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) heeft drie scenario’s gepresenteerd voor de hervatting van de volleybalcompetities. In het gunstigste geval denkt de Nevobo dat de competities begin januari volgend jaar weer kunnen beginnen (scenario 1).

Bij scenario 1 worden van begin januari tot half maart de halve competitie uitgespeeld. In het begin van het seizoen zijn diverse wedstrijden gespeeld. Deze uitslagen blijven staan, niet gespeelde wedstrijden in het begin van het seizoen worden ingehaald. Nadat de halve competities zijn afgerond wordt er door de Nevobo een eindstand opgemaakt, waarbij een wedstrijdquotiënt (aantal behaalde punten gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden) wordt toegepast. Daarna spelen de bovenste zes ploegen in een kampioenspoule en de overige zes teams in een degradatiepoule. Ook hier wordt gespeeld in een halve competitie. Er wordt in dit scenario gespeeld tot zaterdag 24 april. De eindstanden worden bepaald via het toepassen van het wedstrijdquotiënt.

Bij het tweede scenario komt in beeld als de volleybalcompetities begin januari 2021 niet van start kunnen gaan of als de competities volgend jaar weer tijdelijk worden stilgelegd. In dit scenario wordt ingezet op het uitspelen van halve competities tot zaterdag 24 april. Eerder gespeelde wedstrijden tellen mee en niet gespeelde wedstrijden worden ingehaald. Vervolgens wordt een eindstand opgemaakt via het toepassen van het wedstrijdquotiënt.

In het derde scenario wordt het seizoen verlengd en wordt er tot in mei gespeeld. Bij dit scenario wordt een inventarisatie gehouden onder de clubs of een verlenging van het seizoen mogelijk is. Bij deze variant mikt de Nevobo erop om scenario 1 alsnog erbij te pakken en uit te spelen. Ook is er volgens de bond ruimte om toernooien te organiseren.

Gerard Meijeringh