IJVV-ZAC op 26 september. De vraag is hoe het nu verder moet met de competities.
IJVV-ZAC op 26 september. De vraag is hoe het nu verder moet met de competities. Foto Tennekes

KNVB praat met clubs over voortzetting voetbalcompetities

· leestijd 1 minuut Sport

ZEIST - De KNVB is vorige week via een videovergadering in gesprek gegaan met voetbalclubs uit de tweede divisie, derde divisies en de hoofdklassen over de voorzetting van deze competities. Wat betreft de bovenste drie lagen van het amateurvoetbal heeft de KNVB drie opties neergelegd bij de desbetreffende clubs, die hun voorkeuren kunnen doorgeven. Wat betreft de competities vanaf de eerste klasse gaat de KNVB in gesprek met de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV).

De KNVB legde de clubs uit de tweede divisie, derde divisies en hoofdklassen drie opties voor. Bij de eerste optie wordt de huidige competitie afgemaakt. De competities moeten dan in het weekend van 16 en 17 januari weer van start gaan.

De tweede optie is het spelen van een halve competitie. Daarbij worden de huidige resultaten geschrapt. Bij dit scenario is er ruimte om later te beginnen. De derde optie is het opdelen van de huidige competities in regionale poules. De twee kampioenen strijden vervolgens tegen elkaar om promotie. Voor de laagst geklasseerde ploegen volgt degradatie.

Afgelopen donderdag belegde de KNVB een videovergadering met alle voorzitters van de clubs uit de hoofdklasse B. Daarin werd uitleg gegeven over de verschillende opties. De clubs uit de tweede divisie, derde divisies en de hoofdklassen krijgen tot en met woensdag 25 november de tijd om de favoriete optie en de tweede optie door te geven. Daarna neemt de KNVB medio december een beslissing. “Dat doen we na de persconferentie van president Rutte”, vertelt een woordvoerder van de KNVB.

Wat betreft de lagere klassen (vanaf de eerste klasse) gaat de KNVB in gesprek met de BAV. “De tweede divisie, derde divisie en de hoofdklassen zijn overzichtelijk. Het is niet te doen om met alle clubs vanaf de eerste klasse in gesprek te gaan. Dat zijn teveel clubs. Daarom heb we hiervoor gekozen. We gaan zeker luisteren naar het advies van de BAV.” Volgens de KNVB-woordvoerder staat het niet vast dat er bij de lagere klassen (vanaf de eerste klasse) wordt gekozen uit een van de eerdere genoemde opties. Een andere opzet wordt niet uitgesloten.

De grote vraag is wanneer de amateurvoetballers daadwerkelijk weer aan de bak kunnen. Vanaf 14 oktober ging de amateursport in het slot als onderdeel van verschillende strenge coronamaatregelen van het kabinet. Aanvankelijk voor minimaal vier weken. Inmiddels duurt het al zes weken en het einde is nog niet in zicht, gezien het aantal coronabesmettingen.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 18 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00